Χιλιάδες πολυτελή αυτοκίνητα με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορούν στους χιονισμένους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τα περισσότερα δεν ανήκουν σε βούλγαρους πλούσιους που ήρθαν στην Ελλάδα για χειμερινές διακοπές αλλά σε Έλληνες που βρήκαν ένα κόλπο για να αποφύγουν τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα και φόρο πολυτελείας.

«Απλά πρέπει να κάνεις μια ίδρυση εταιρείας η οποία θα στοιχίσει γύρω στα 1.000 ευρώ επειδή δεν έχεις ούτε ΦΠΑ, ούτε οτιδήποτε. Είναι η πιο απλή εταιρεία που μπορεί. Μπορούμε να την κάνουμε και με αρκετά λιγότερα για δεν έχει κάποια δραστηριότητα στην ουσία. Αυτή η εταιρείας θα είναι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου και μετά θα κάνουμε ένα συμβόλαιο μεταξύ εσένα –σαν ιδιοκτήτρια της εταιρείας- και… πάλι εσένα και θα έχουμε ένα συμβόλαιο που θα δείχνει ότι νοικιάζεις το αυτοκίνητο από την εταιρεία.

Έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα όταν σε σταματήσουν οι αρχές στην Ελλάδα», τονίζει σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha ένας έλληνας λογιστής στη Βουλγαρία, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως ο ενδιαφερόμενος δεν χρειάζεται καν να πάει στη γειτονική χώρα για τα διαδικαστικά.

Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις και η αρμόδια υπουργός, μετά από σχετική ερώτηση που έγινε στη Βουλή, είπε πως όταν διαπιστωθεί πως τα αυτοκίνητα βρίσκονται στη χώρα μας για πάνω από έξι μήνες και ο ιδιοκτήτης του είναι μόνιμα κάτοικος Ελλάδας θα επιβάλλονται πρόστιμα από 2.500 έως 10.000 ευρώ.