Σύγχυση και πολλά ερωτήματα σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να «απελευθερώσει» την αυτονομία θέρμανσης των διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες, με τροπολογία που ψηφίσθηκε μερικά 24ωρα πριν από τα Χριστούγεννα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά την εγκατάσταση μετρητών ενεργειακής κατανάλωσης, και όχι συστημάτων αυτόνομης θέρμανσης.

45686

Αντίθετα από ό,τι υποστηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ, πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει ότι η διάταξη αφορά όντως την αυτονόμηση θέρμανσης στις πολυκατοικίες και καταργεί την προϋπόθεση που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

Επομένως, για να αποκοπεί ένα διαμέρισμα από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, δεν χρειάζεται πλέον η απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, με ποσοστό τουλάχιστον 50,1%, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το κείμενο της τροπολογίας αφήνει «ανοικτά» ζητήματα

1. Τι θα γίνει με τα έξοδα της κεντρικής θέρμανσης

1620748

Η τροπολογία δεν ξεκαθαρίζει αν και σε ποιον βαθμό τα διαμερίσματα που έχουν αυτονομηθεί θα συμμετέχουν στα έξοδά της κεντρικής θέρμανσης. Όπως έγινε γνωστό αυτό θα αποσαφηνισθεί τις επόμενες ημέρες, με διευκρινιστική εγκύκλιο. Η εγκύκλιος αναμένεται να λέει πως όσοι προχωρήσουν σε αυτόνομη θέρμανση θα πληρώνουν τα έξοδα συντήρησης για το κεντρικό σύστημα, όμως δεν θα συμμετέχουν στο πετρέλαιο. Η εγκύκλιος δεν θα υποχρεώνει όσους αυτονομηθούν να πληρώνουν πάγιο, το οποίο συνδέεται με την κατανάλωση πετρελαίου στην κεντρική θέρμανση.

2. Μπορώ να προχωρήσω σε αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στους «φορείς» που προβλέπει η τροπολογία περιλαμβάνεται και η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον η έγκρισή της.

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής σημειώνει πως: «Βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου (Ν. 4447/2016), η τοποθέτηση αυτόνομης μονάδας θέρμανσης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή η αυτονόμηση διαμερίσματος από την κεντρική ανεξαρτήτως καυσίμου θέρμανση, δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή απόφαση της γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας.

Με αυτό τον τρόπο τα νοικοκυριά απαλλάσσονται από διαδικαστικά εμπόδια και αποκτούν πρόσβαση στην πλέον φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, το φυσικό αέριο, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου της αιθαλομίχλης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ένωση Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου καλωσορίζει τη νέα νομοθετική ρύθμιση (Ν.4447/2016) που προβλέπει ότι για την τοποθέτηση ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης δεν απαιτείται έγκριση ή απόφαση της γενικής συνέλευσης, αφού καθιστά σημαντικά πιο άμεση, εύκολη και ευνοϊκή την αυτόνομη σύνδεση ενός διαμερίσματος με το δίκτυο φυσικού αερίου.

3. Μπορεί κάποιος να αυτονομηθεί και μετά να βρεθεί εκτεθειμένος στις ορέξεις των υπολοίπων της πολυκατοικίας;

1475128

Η τροπολογία παρακάμπτει το καταστατικό της πολυκατοικίας, στην περίπτωση που σε αυτό προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την αποκοπή από την κεντρική θέρμανση κάποιου διαμερίσματος.

Η ΠΟΜΙΔΑ, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ενδιαφερομένων επισημαίνει τον κίνδυνο να βρεθούν νομικά ακάλυπτοι έναντι των συνιδιοκτητών τους, για παραβίαση των σχετικών διατάξεων των κανονισμών των πολυκατοικιών τους. Η ΠΟΜΙΔΑ λέει ότι είναι: «Απόλυτα εσφαλμένα και αβάσιμα όλα τα ότι δήθεν με τη διάταξη αυτή, ο νομοθέτης ήθελε να επιτρέψει την ελεύθερη εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης στις πολυκατοικίες, και μάλιστα με απαλλαγή των αυτονομουμένων από τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τους κανονισμούς των πολυκατοικιών, όπως έσπευσαν μερικοί να την ερμηνεύσουν εκ των υστέρων, για τους δικούς τους λόγους !

Εξάλλου ουδείς προσδιορισμός υπάρχει σε όλη τη σχετική ενεργειακή νομοθεσία ή στην εισηγητική έκθεση ή στη διαδικασία της Βουλής περί του τι μπορεί να σημαίνει “σύστημα αυτόνομης θέρμανσης” (φυσικό αέριο ή και κλιματιστικά, πετρέλαιο, ηλεκτρική σόμπα, τζάκι, ξυλόσομπα, …μαγκάλι; ) και ουδεμία μνεία ή έστω υπαινιγμός ότι πρόκειται για διάταξη που αφορά πολυκατοικίες και επιχειρεί να τροποποιήσει το δίκαιο της οριζοντίου ιδιοκτησίας της χώρας μας, επιτρέποντας την αυθαίρετη αυτονόμηση μεμονωμένων ιδιοκτησιών στις πολυκατοικίες και την απαλλαγή τους από τη συμμετοχή τους στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης. Γενικότερα ουδεμία διαβούλευση προηγήθηκε για το σοβαρότατο αυτό θέμα.

Είναι σαφές ότι αυτό που προβλέπει η αντιγραφειοκρατικού καθαρά χαρακτήρα αυτή διάταξη, δεν έχει καμιά σχέση με την παραπάνω αυθαίρετη ερμηνεία ότι με αυτήν μπορούν όσοι θέλουν, προβάλλοντας οποιοδήποτε ανεξέλεγκτο ισχυρισμό περί αυτονόμησής τους, να παρακάμπτουν πλέον τον κανονισμό της πολυκατοικίας τους και να απαλλαγούν μονομερώς από τη συμμετοχή τους στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης που τους αναλογούν, ενώ οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες θα θερμαίνουν με δαπάνη τους το κτίριο όπου βρίσκονται οι ιδιοκτησίες τους».

4. Αυτονόμηση σημαίνει μόνο να βάλω λέβητα αερίου;

Όχι. Αν ο κεντρικός λέβητας της πολυκατοικίας λειτουργεί με φυσικό αέριο ή άλλο καύσιμο κάθε διαμέρισμα έχει τη δυνατότητα να αυτονομηθεί, επειδή ο ιδιοκτήτης του θέλει να καθορίζει εκείνος πόσο και ποιες ώρες θα ζεσταίνεται.

5. Πώς μπορεί να εγκατασταθεί ένα σύστημα αυτόνομης θέρμανσης

1475129

Συχνά εκφράζεται η απορία εάν είναι δυνατόν να εγκατασταθεί σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου σε ένα διαμέρισμα, το οποίο θα λειτουργεί αυτόνομα – ανεξάρτητα. Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ότι είναι δυνατό να γίνει αυτό με την τοποθέτηση ενός ατομικού λέβητα με ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου είτε σε κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι είτε σε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο.

Η συγκεκριμένη συσκευή, η οποία τοποθετείται στον τοίχο, έχει πολύ μικρές διαστάσεις.

Μετά τις αλλαγές που έγιναν δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας.

6. Τι λέει ο νόμος που ψηφίστηκε

«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

7. Πόσο κοστίζει η εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης με φυσικό αέριο

Η ΕΠΑ Αττικής εφαρμόζει αυτή την περίοδο πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης του κόστους εγκατάστασης ύψους 1.200 ευρώ και εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης. Το συνολικό κόστος εγκατάστασης για αυτόνομη θέρμανση ανέρχεται σε περίπου 2.000 ευρώ και για κεντρική σε 5.000 ευρώ.