Αποστόλου: Να αναπτύξουμε τον αγροτικό τομέα, με τις συνεταιριστικές οργανώσεις πρωταγωνιστές

Ευρεία σύσκεψη με τους συνεταιρισμούς υπό τον υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης


ΕΛΛΑΔΑ
23:38
11/01/2017
Αποστόλου: Να αναπτύξουμε τον αγροτικό τομέα, με τις συνεταιριστικές οργανώσεις πρωταγωνιστές
5
loading

Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων συνεταιριστικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα είχε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη, του υφυπουργού, Βασίλη Κόκκαλη, και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής  & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη.

Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του Νόμου 4384/16 και του Μητρώου της Εποπτικής Αρχής, τη θεσμική εκπροσώπηση των συνεταιριστικών οργανώσεων σε εθνικό επίπεδο, την προσπάθεια αξιοποίησης της παραγωγικής βάσης και των υποδομών των συνεταιρισμών που πρέπει να μείνουν στον αγροτικό τομέα, τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις που απαιτούνται ώστε να αποκτήσουν οι συνεταιρισμοί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγροτική οικονομία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη που βαραίνουν πολλές από τις συνεταιριστικές οργανώσεις από το παρελθόν και την ανάγκη δημιουργίας μεγάλων εμπορικών σχημάτων αλλά και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ανά κλάδο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκε να υπάρξει συστηματική διαβούλευση μεταξύ υπουργείου και συνεταιριστικών οργανώσεων, τόσο με νέες τακτικές συναντήσεις, όσο και με γραπτές προτάσεις εκ μέρους των συνεταιρισμών, ενόψει μάλιστα σχετικής συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Εμείς ως υπουργείο θεωρούμε ότι ο Έλληνας αγρότης δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του, η ίδια η αγροτική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί, αν δεν στηριχθούν σε υγιείς συνεταιριστικές βάσεις. Και προσπαθούμε αυτή την άποψη να την υπηρετήσουμε πολιτικά», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. «Οφείλουμε», πρόσθεσε, «και αυτό θα κάνουμε, να εξετάσουμε από κοινού και την εφαρμογή του νόμου για τους συνεταιρισμούς, αλλά και συνολικά τις απαραίτητες κινήσεις για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα σε ένα στόχο που είναι κοινός: Να μεγαλώσουμε την πίτα, να αναπτύξουμε τον αγροτικό τομέα, με τις συνεταιριστικές οργανώσεις πρωταγωνιστές».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε ότι οι συνεταιρισμοί αποτελούν «το βασικό πυλώνα, ώστε οι αγρότες να μπορούν να σταθούν σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά», προσθέτοντας ότι «και οι προτάσεις των συνεταιριστών είναι στη σωστή βάση και το υπουργείου κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.  Το μεγάλο πρόβλημα από ότι φάνηκε σε όλη την κουβέντα και το παραδεχόμαστε όλοι είναι οι αμαρτίες του παρελθόντος».

«Θίξαμε περισσότερο ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά μας, την αγορά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό του μαύρου χρήματος που έρχεται ως συνεπακόλουθο της υπερφορολόγησης», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, ενώ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, Νικήστρατος Χαροκόπος, σημείωσε ότι «έγινε μια σοβαρή κουβέντα. Θεωρώ ότι αυτή η συνάντηση είναι μια αρχή και δεν γίνεται κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων».

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο υπουργός ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων τις Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών, ένα ζήτημα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο. Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει απλούστευση των διαδικασιών για την αναγνώρισή τους, καθώς και μειωμένα κριτήρια αναγνώρισης, σημειώνοντας ότι τα νέα μεγέθη θα διευκολύνουν τη συγκρότηση των οργανώσεων, χωρίς όμως να επιτρέπουν τον κατακερματισμό τους. Όπως είπε το σημαντικότερο όφελος που έχουν οι αγρότες εντασσόμενοι στις ομάδες ή οργανώσεις παραγωγών είναι ότι τους παρέχεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα από κοινού τις προκλήσεις που θέτουν η αύξηση του ανταγωνισμού και η παγίωση των αγορών σε σχέση με την εμπορία των προϊόντων τους.

«Το μέτρο 9 είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για νεοσύστατες ομάδες και οργανώσεις παραγωγών διότι τους παρέχεται ένα ποσοστό επί του κύκλου εργασιών τους μέχρι 100 χιλιάδες το χρόνο για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων», είπε χαρακτηριστικά. «Η στήριξη», συνέχισε, «καταβάλλεται ως κατ’ αποκοπή ενίσχυση σε ετήσιες δόσεις για πέντε έτη από την ημερομηνία κατά την οποία αναγνωρίσθηκε η ομάδα ή η οργάνωση παραγωγών, με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο που είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση μιας ομάδας ή οργάνωσης παραγωγών, το ποσοστό της ενίσχυσης είναι μειούμενο. Σε σχέδια βελτίωσης και επενδυτικά προγράμματα επίσης με προϋποθέσεις μπορεί να ενταχθούν οι οργανώσεις αυτές. Η σύσταση των οργανώσεων και ομάδων παραγωγών πρέπει να ενθαρρυνθεί, όχι μόνο για τα κίνητρα αλλά κυρίως γιατί πρέπει να προωθηθούν συνεργατικά σχήματα».

Κάντε Like το newsbeast.gr

5
σχόλια
 1. avatar Παμεακλαυτοι

  Ρε σεις τι πινετε; Ολες οι Ενωσεις γεωργικων συνεταιρισμων κλεισανε μεσα στα χρεη και τα σκανδαλα. Φαγοποτι και βολεμα ημετερων, κατα 80% ανικανων κι αργομισθων.
  Απο ολο το πολιτικο φασμα εννοειται.

 2. avatar Ξελιγωμενος

  Συνεταιρισμοι? Απιστευτα κολλημενοι ανθρωποι. Λεω κολλημενοι γιατι αποκλειεται να ειναι τοσο ασχετοι. Αντε και με το καλο στα γκολχοστ!

 3. avatar re ilithioi

  ΡΕ ΕΙΣΤΕ [...] ΟΙ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΤΕΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ ......ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΓΥΡΝΑΤΕ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ .....ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΠΡΟΤΟΤΥΠΟ ΡΕ ΑΣΧΕΤΟΙ !!!!
  ΠΩΠΩΠΩ ΜΕ ΤΙ ΜΑΚΑΚΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΡΕ ....ΑΝΤΕ ΣΗΚΩΘΗΤΕ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ ΡΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ !!!!!

  1. avatar φέρτε

   κιάλλους αγροτοπατέρες . όπως ακριβώς το πάσοκ έκανε . ακόμα τους ΠΛΗΡΏΝΟΥΜΕ

 4. avatar λέμε…

  τί μας λέ τώρα, τι μας λές !
  [...] θα πληρώνουμε το τίμημα ποιός ξέρει για πόσες γενιές. Μας προετοιμάζεται συντροφοφασίστες. Τα "μπουζουξίδικα" στον κάμπο μάζεψαν πολλά λεφτά από τους συνεταιριστές, τα καζίνο άλλα τόσα.
  ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το NEWSBEAST προτείνει...