Επιμένει ο χιονιάς και ο παγετός στη βόρεια Ελλάδα δημιουργώντας πολλά προβλήματα. Από το πρωί χιονίζει έντονα στα Γρεβενά και οι μετακινήσεις γίνονται με αλυσίδες, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχτεί με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστου Μέτιου οι δήμοι Καβάλας και Παγγαίου και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι κατά τόπους δήμαρχοι των περιοχών. Σημειώνεται ότι στο Βόλο είναι χωρίς νερό, ενώ τα προβλήματα σε Κύμη, Σκόπελο και Αλόννησο παραμένουν με αμείωτη ένταση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο Έβρος, εξαιρουμένων των δημοτικών ενοτήτων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης.

Την απαγόρευση κίνησης των οχημάτων στο Επαρχιακό Οδικό δίκτυο, αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, καθώς την έξοδο όλων των οχημάτων από το συνοριακό σημείο Κυπρίνου, ανακοίνωσαν οι αρχές, λόγω των έντονων και συνεχών χιονοπτώσεων, της χιονοθύελλας και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, που επικρατούν στον βόρειο Έβρο.

Για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, απαγορεύεται η κίνηση των βαρέων οχημάτων στο Εθνικό Οδικό δίκτυο Ορμενίου – Αλεξανδρούπολης.

Η χιονοθύελλα που χτύπησε σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο και οι συνεχιζόμενες έντονες χιονοπτώσεις στη Σαμοθράκη, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο του αποχιονισμού.

Την ίδια στιγμή, η μεγάλης έντασης χιονόπτωση σημειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ψυχρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστο το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της ανατολικής Μακεδονίας.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες ακόμα και στο κέντρο της Καβάλας, ενώ στην Περιφερική Ενότητα Δράμας, η ισχυρή χιονόπτωση κατέστησε σχεδόν αδύνατη κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί συνεχώς ανοιχτό εθνικό οδικό δίκτυο.

Το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει την κυκλοφορία των οχημάτων σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ απαγορεύεται και η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκίνητων.

Από το μεσημέρι δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των υπεραστικών ΚΤΕΛ Καβάλας και Δράμας, ενώ κλειστό παραμένει και το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», καθώς δεν ήταν δυνατόν ολοκληρωθεί ο αποχιονισμός της πίστας.

Στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν μεγάλα προβλήματα από την επέλαση του χιονιά.

4014615

Το αλάτι δεν έπεσε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και η απογευματινή χιονόστρωση σε συνδυασμό με τον παγετό ακινητοποίησε τα αυτοκίνητα στους δρόμους. Το αλάτι πάγωσε στις αλατιέρες και οι εργαζόμενοι του δήμου έριχναν όπως μπορούσαν, με τα χέρια, αλάτι στους δρόμους. Τελικά το βράδυ εκχιονιστικά μηχανήματα έριξαν αλάτι σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης.

Εκτός από τα μεγάλα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν επιστρατευτεί μικρά φορτηγάκια από τα οποία υπάλληλοι του Δήμου ρίχνουν με φτυάρια αλάτι στους δρόμους.

192968 192970

Σε κάθε περίπτωση απίστευτο ήταν του κυλοφοριακό χάος που επικράτησε την Τρίτη σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, λόγω του χιονιού που έπεφτε από νωρίς το μεσημέρι. Οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν, δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου και σταματούσαν για να βάλουν αλυσίδες. Η κίνηση που προκλήθηκε λόγω των χιονοπτώσεων δεν είχε προηγούμενο, με τα οχήματα να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές σε πολλές οδικές αρτηρίες εντός της πόλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αποστάσεις 10 και 20 λεπτών οδηγοί τις έκαναν σε πέντε και πλέον ώρες.

Νέο κύμα κακοκαιρίας

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, σήμερα Τετάρτη, όχι όμως στην Αττική.

Στην Ήπειρο, στη Δυτική και Κεντρική Στερεά, στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία καταιγίδων στα δυτικά.

Τα εντονότερα φαινόμενα να εστιάζονται στη Στερεά και τη Θεσσαλία και από το απόγευμα στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Πολύ γρήγορα στη Στερεά και στην Ήπειρο οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά, ενώ στα πεδινά θα βρέξει. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες με έντονα φαινόμενα στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο και εξαίρεση την Κρήτη όπου τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα Στα ορεινά της Πελοποννήσου θα εκδηλωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις. Παγετός θα εκδηλωθεί και πάλι στα ηπειρωτικά ο οποίος στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι ισχυρός.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -12 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 2, στην Κεντρική Ελλάδα από -5 έως 2 βαθμούς, στην Ήπειρο -2 έως 8, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 2 έως 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά από -5 έως 12 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 1 έως 11 βαθμούς και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ.

192987

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -5 έως 0 βαθμούς.

Σκόπελος Αλόννησος και Κύμη στο έλεος της κακοκαιρίας

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ με τη συνδρομή ειδικών οχημάτων επιχειρούν για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα χωριά της Αλοννήσου και στην Κύμη, ενώ με εκχιονιστικά μηχανήματα γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν οι δρόμοι προς τα αποκλεισμένα χωριά αλλά και να μείνουν ανοιχτοί οι κύριοι οδικοί άξονες.

Eλικόπτερο του πολεμικού Ναυτικού (τύπου S70B, Aegean Hawk) μετέφερε στην Αθήνα 2 ασθενείς που είχαν αποκλεισθεί στην Κύμη.

Nέα χιονοθύελλα έπληξε χθες την Αλόννησο, από τις 12:00 μέχρι τις πρώτες βραδυνές ώρες.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, μετά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζήτησε να αποσταλούν άμεσα κλιμάκια τεχνικών της ΔΕΗ για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών στη ηλεκτροδότηση, γιατροί γιατί δεν επαρκεί η μία γιατρός που βρίσκεται στο νησί, στρατιωτικές δυνάμεις που θα συνδράμουν στη βοήθεια των κατοίκων και τρία-τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα, προκειμένου να διανοίξουν δρόμους, όπου το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα δύο μέτρα.

Στις 19:15 έφτασε στην Αλόννησο το οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτεύς» με 15 πυροσβέστες και 5 οπλίτες από την 32η Ταξιαρχία στο Βόλο, οι οποίοι θα συνδράμουν από το πρωί της Τετάρτης στις δυνάμεις του δήμου Αλοννήσου προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Σκόπελο, όπου από τη σφοδρή χιονόπτωση έχουν ξανακλείσει οι δρόμοι και έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, ζήτησε να αποσταλούν κάθε είδους ενισχύσεις στο νησί για τη συνδρομή και παροχή βοήθειας στους κατοίκους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση.