Μόλις 75 άτομα από τον θαμμένο στις λάσπες και στα χιόνια καταυλισμό της Μόριας στεγάστηκαν μέχρι στιγμής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και δωμάτια ξενοδοχείων. Κι αυτό όταν από χθες Δευτέρα το απόγευμα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε ανακοινώσει ότι «έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά περίπου 130 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, κυρίως οικογενειών με παιδιά που μένουν σε σκηνές, σε ξενοδοχεία ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των χιονοπτώσεων στη Λέσβο».

Ας σημειωθεί δε ότι από τη «Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ», μη κερδοσκοπική εταιρεία εταίρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, είχαν εξασφαλιστεί 100 κρεβάτια από προχθές Κυριακή. Κάποια από τα οποία και άρχισαν να χρησιμοποιούνται παρά τις καιρικές συνθήκες μόλις από χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πέρα των παραπάνω 100 κρεβατιών, η «Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ» από χθες το μεσημέρι έχει εξασφαλίσει άλλα 250 περίπου κρεβάτια σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια που ενδιαφέρθηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ή μετανάστες. Κρεβάτια που δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί από τη Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η οποία και έχει την ευθύνη της διαχείρισης του βραχυπρόθεσμου αυτού προγράμματος εγκατάστασης που ας σημειωθεί ότι χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από χθες στη Μόρια ανοίγουν χώρους που έμεναν κλειστοί για να στεγάσουν άμεσα γυναίκες, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με κινητικά προβλήματα. Στόχος τις επόμενες μέρες κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης που καταγράφηκε και υπέβαλλε αίτημα ασύλου και περιμένει τη διεκπεραίωση του να μην μένει σε σκηνή.

Επίσης, τις επόμενες ώρες, μετακινούνται από τον καταυλισμό της Μόριας και τα τελευταία 13 ανήλικα προσφυγόπουλα τα οποία παραδίδονται σε υπεύθυνες μη κυβερνητικές οργανώσεις οπότε το τμήμα των κοντέινερ που τα φιλοξενούσε θα παραδοθεί για τη στέγαση όσων μένουν σε σκηνές.