Φωτογραφίες που δείχνουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που είναι αναγκασμένοι να ζουν πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο υποδοχής της Μόριας στη Λέσβο, έδωσαν στη δημοσιότητα οι Γιατροί του Κόσμου.

ΧΙΟΝΙΑ ΛΕΣΒΟΣ ΜΟΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ3 ΧΙΟΝΙΑ ΛΕΣΒΟΣ ΜΟΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΧΙΟΝΙΑ ΛΕΣΒΟΣ ΜΟΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ2

«Αυτές είναι οι συνθήκες στις οποίες διαβιούν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες ως συνέπεια της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας. Ως Médecins du Monde Greece – Γιατροί του Κόσμου υπενθυμίζουμε για μια ακόμα φορά ότι η διαβίωση ανδρών, γυναικών και παιδιών σε αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες είναι πέρα και πάνω από την ανάγκη για τήρηση οποιασδήποτε συμφωνίας» αναφέρουν στην ανακοίνωση που συνοδεύει το φωτογραφικό υλικό και αναρτήθηκε στη σελίδα τους στο facebook.

Την ίδια ώρα, έντονες είναι και οι αντιδράσεις για την απαγόρευση που είναι σε ισχύ από χθες, βάση της οποίας οι φωτορεπόρτερ δεν μπορούν να πλησιάσουν και να φωτογραφίσουν τον καταυλισμό.

«Η απαγόρευση της φωτογράφησης των προσφύγων ταξίδεψε από την Ειδομένη στη Μόρια της Λέσβου. Στο μεταξύ έχει μεσολαβήσει, η υπό ειδική άδεια με περιορισμένο χρόνο, φωτογράφηση στα camp. Μήπως θέλετε να σας δίνουμε τις μηχανές μας να τραβάτε μόνοι σας; Μόνο που σας διαφεύγει ότι η πληροφορία θα βγει θέλετε δε θέλετε. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει στη Μόρια, οπότε εγώ θα πρότεινα, πάρτε το αλλιώς» έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Μάριος Λώλος.

«Η απαγόρευση λήψης φωτογραφιών στη Μόρια είναι ωμός και αφτιασίδωτος σταλινισμός», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή τη σχετική απόφαση των αρμοδίων του καταυλισμού και πρόσθεσε: Η αλήθεια ωστόσο δεν αλλάζει και ας μην φωτογραφίζεται. Έχουν τους ανθρώπους να παγώνουν σε σκηνές θαμμένες στο χιόνι. Εκεί όμως θάφτηκε και ο ψευτοανθρωπισμός τους. Η ανικανότητα και η αναλγησία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεδιπλώθηκε στη Μόρια σε όλο της το μεγαλείο».