Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την Κεντρική Μακεδονία από σήμερα το απόγευμα βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Βάσει στοιχείων της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, στις κατά τόπους αποθήκες υπάρχουν περίπου 3.000 τόνοι αλατιού, ποσότητα που επαρκεί για την αντιμετώπιση του αναμενόμενου χιονιά. Επίσης, έχει γίνει διασπορά σε κομβικά σημεία επιφυλακής τόσο των μηχανημάτων έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και των 80 μισθωμένων ιδιωτικών μηχανημάτων (τα οποία είναι 55 αλατιέρες και 25 προωθητικά μηχανήματα).

Παράλληλα, υπάρχει ετοιμότητα, αναλόγως της πορείας των καιρικών φαινομένων για άμεση κήρυξη περιοχών ή του συνόλου της Περιφέρειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να γίνει άμεση προμήθεια και χρήση επιπλέον ποσοτήτων αλατιού και εκχιονιστικών μέσων. “Όλο το προσωπικό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας θα είναι σε επιφυλακή, με οχτάωρες βάρδιες, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου” διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ήδη έχουν γίνει συσκέψεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με εντολή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι σε διαρκή επιφυλακή, μέχρι τη λήξη των φαινομένων, συμπεριλαμβανομένου και του προβλεπόμενου παγετού από το Σάββατο και μετά. Στις συσκέψεις έγινε προγραμματισμός των επεμβάσεων, προσδιορισμός των κομβικών σημείων για να γίνει η διασπορά των μηχανημάτων και του προσωπικού αντιμετώπισης της κακοκαιρίας και μπήκαν οι προτεραιότητες ανά Περιφερειακή Ενότητα.

«Έχω δώσει εντολή να είναι όλοι οι αρμόδιοι σε διαρκή επιφυλακή από την έναρξη μέχρι τη λήξη των φαινομένων. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, την Τροχαία και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε σε αγαστή συνεργασία να συνδράμουμε ο ένας το έργο του άλλου και να μην προκύψουν μεγάλα προβλήματα. Οι προτεραιότητές μας είναι να μείνει προσπελάσιμο όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, βασικές οδικές αρτηρίες ευθύνης μας, όπως η περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης, οι δρόμοι που οδηγούν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, οι προσβάσεις από και προς το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ της Θεσσαλονίκης, αλλά και βασικές οδοί σύνδεσης των οικισμών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο» δήλωσε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σε επικοινωνία που είχαν τα στελέχη της Περιφέρειας με τους 38 δήμους διαπιστώθηκε η ετοιμότητα και των δημοτικών υπηρεσιών, ενώ θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για όλο το επόμενο διάστημα, προκειμένου να είναι εφικτός ο καλύτερος συντονισμός, η συνεργασία και συνδρομή των δυνάμεων αντιμετώπισης της κακοκαιρίας όπου απαιτείται.

Ειδικά για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη, Βούλα Πατουλίδου, καθορίστηκαν οι προτεραιότητες του μηχανισμού της αντιπεριφέρειας για τα επόμενα εικοσιτετράωρα των χιονοπτώσεων και του παρατεταμένου παγετού. «Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και σε περίπτωση πολύ αναγκαίων και επιβεβλημένων μετακινήσεων να χρησιμοποιούν τα απαραίτητα στην περίπτωση της μετακίνησης (π.χ. χιονολάστιχα ή αντιολισθητικές αλυσίδες κλπ.). Έχουμε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, είμαστε όλοι σε διαρκή επιφυλακή και με τη συνεργασία όλων πιστεύω πως θα επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ψυχραιμία» επισήμανε η κ. Πατουλίδου.