Το ενδιαφέρον στρέφεται στη νέα επίσκεψη του χιονιά, η οποία θα γίνει αισθητή από μεθαύριο Πέμπτη 5 Ιανουαρίου. Ειδικά για την Παρασκευή, ανήμερα τα Θεοφάνια, προβλέπονται χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι στα πελάγη. Ακόμα και στην Αττική αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σε νέα ενημέρωση κάνει λόγο για ταυτόχρονο χιονοπόλεμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη./

Όπως λέει «πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία εντός λίγων 24ώρων θα επηρεάσει τη χώρα μας».

Ο ίδιος αναφέρει πως: «Δεν είναι τόσο οι πυκνές χιονοπτώσεις που θα εκδηλωθούν σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Αυτό είναι ίσως κάτι που αρκετούς θα τους ευχαριστήσει, ειδικά αν λειτουργήσει άριστα ο κρατικός μηχανισμός. Αυτό που με ανησυχεί είναι αυτές οι θερμοκρασίες ρεκόρ που θα σημειώνονται μετά το τέλος των χιονοπτώσεων σε κάθε περιοχή».

Όπως υπογραμμίζει: «Ασχολούμαι επαγγελματικά με την πρόγνωση του καιρού σχεδόν 11 χρόνια, από το 2006 δηλαδή και έπειτα. Δεν θυμάμαι ποτέ μια τόσο βίαιη κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από τον βόρειο πόλο προς την περιοχή μας η οποία θα ρίξει τον υδράργυρο σε τέτοια επίπεδα που για παράδειγμα σε ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας να αγγίξει τους -20 με -22 ℃ (!!!). Αντίστοιχα στα ορεινά της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει στους -10 με -12 ℃ μετά το πέρας των χιονοπτώσεων.
Οι σφοδροί άνεμοι στα πελάγη που θα πνέουν με εντάσεις 9 ή 10 μποφόρ δεν με προβληματίζουν τόσο διότι τα πλοία απλώς θα παραμείνουν στα λιμάνια την Παρασκευή και το Σάββατο σε αρκετές περιοχές.».

Σύμφωνα με όσα σημειώνει από την Πέμπτη το μεσημέρι η θερμοκρασία θα σημειώσει απότομη πτώση στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, είναι η στιγμή που οι ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως θα εισέλθουν στην Ελλάδα. Θα ξεκινήσει να χιονίζει κατά μήκος της συνοριακής γραμμής της βόρειας Ελλάδας ενώ μέχρι το απόγευμα θα έχουν επηρεαστεί και περιοχές του εσωτερικού της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι χιονοπτώσεις αυτές θα κατέβουν νοτιότερα γεωγραφικά μέσα στην Παρασκευή και θα επηρεάζουν μέχρι και την Θεσσαλία αλλά και το εσωτερικό της Πελοποννήσου (πάνω από τα 300 μέτρα υψόμετρο ενδεικτικά).

Μετά το απόγευμα της Παρασκευής θα «παραδοθούν» και τα βόρεια προάστια της Αττικής στον λευκό επισκέπτη, ενώ το βράδυ προς τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας θα ξεκινήσει να χιονίζει ακόμη και στα πεδινά ή παραθαλάσσια τμήματα του νομού.