Περίπου 4.600 λίτρα μαζούτ, έχουν απαντληθεί έως τώρα από το φορτηγό πλοίο «Cabrera» που την παραμονή των Χριστουγέννων προσάραξε και ημιβυθίστηκε στα βόρεια των ακτών της Άνδρου.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από την προσάραξη του πλοίου έχει προκληθεί μικρής έκτασης ρύπανση 800 τμ πέριξ του ναυαγίου, όπου έχουν τοποθετηθεί απορροφητικά φράγματα, ενώ έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη μικρών διάσπαρτων κηλίδων πετρελαίου στους κολπίσκους «Μικρά» και «Μεγάλα Πεζά» εκτάσεως 10 τμ και 30 τμ, αντίστοιχα. Παράλληλα, στην παρακείμενη παραλία «Λευκιδάρι» διαπιστώθηκε ρύπανση των ακτών από πετρελαιοειδή, εκτάσεως 700 τμ, που αντιμετωπίζεται από ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού, με τη χρήση απορροφητικών φραγμάτων.

Οι εργασίες απάντλησης των καυσίμων και αντιμετώπισης της ρύπανσης σταμάτησαν για σήμερα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη θαλάσσια περιοχή, ενώ τα τρία ρυμουλκά σκάφη, καθώς και το αντιρρυπαντικό σκάφος «SEA GUARDIAN TWIN 12» βρίσκονται στο λιμάνι του Γαυρίου.

Το πλοίο CABRERA, με σημαία Αντίγκουα Μπαρπούντα, είχε κατασκευαστεί το 2007 και είχε αποπλεύσει από τη Λάρυμνα με προορισμό το Τόρνιο Φιλανδίας, έμφορτο με 3.500 Μετρικούς Τόνους σιδηρονικέλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο εσωτερικό του μεταφέρει περίπου 70 τόνους καυσίμων.