«Απόφαση σύμφωνα με την οποία ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα δεχθεί εργασιακή εφεδρεία και σε περίπτωση που θα κληθεί να την εφαρμόσει θα προτείνει στην κυβέρνηση μέτρα με ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων, μόνιμων και συμβασιούχων που τοποθετήθηκαν ζήτησαν απόφαση που θα ορίζει ότι δεν θα εφαρμοστεί εφεδρεία, δεν θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες κάποια από τις αρμοδιότητες του δήμου και δεν θα απολυθούν οι συμβασιούχοι. Επιπλέον, έθεσαν το θέμα της καθυστέρησης στην πληρωμή των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία έθεσε προς ψήφιση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, οι οριζόντιες και προκρούστιες περικοπές που συνεπάγεται η εργασιακή εφεδρεία αποδυναμώνουν τη λειτουργία του δήμου και οδηγούν σε αντίθετο οικονομικό αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει το μέτρο.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα επεξεργαστεί εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόμησης δαπανών τους οποίους θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή της εφεδρείας, ο δήμος θα επανεξετάσει τη στάση του.

Σε ότι αφορά τους συμβασιούχους ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε τις 6μηνες και 8μηνες συμβάσεις αισχρό καθεστώς, ωστόσο, αποθάρρυνε την προσφυγή των εργαζομένων στα δικαστήρια, επισημαίνοντας ότι ο δήμος δεν μπορεί να δεχθεί την μεγέθυνση του προσωπικού και των λειτουργικών εξόδων δια της δικαστικής οδού.

Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι οι 5.000 εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης είναι πάρα πολλοί και η δουλειά θα μπορούσε να γίνει πιο αποτελεσματικά με 3.000, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα απολυθούν όσοι περισσεύουν.

Οι περισσότεροι από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ζήτησαν πιο ξεκάθαρη και δεσμευτική διατύπωση της απόφασης. Η συζήτηση ήταν αρκετά έντονη και η συνεδρίαση χρειάστηκε να διακοπεί για λίγη ώρα.

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, επισήμανε ότι υπάρχουν χρήματα για την μισθοδοσία των εργαζομένων, οι καθυστερήσεις οφείλονται στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και σε γραφειοκρατικά θέματα και θα καταβληθεί προσπάθεια να δοθούν οι μισθοί την Πέμπτη.

Ούτε από αυτή τη συνεδρίαση έλειψε η αντιπαράθεση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στον δήμο, Ηλία Μανουσαρίδη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατήγγειλε ότι ο κ. Μανουσαρίδης εισέβαλε στο γραφείο του, ενώ βρισκόταν συνάντηση σε εξέλιξη. Έκανε λόγο για πρόσκληση στη δημοκρατική λειτουργία, τραμπουκισμό και εξαλλοσύνη και πρόσθεσε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων στον δήμο είναι «τραγικά ανεπαρκής».

Ο κ. Μανουσαρίδης είπε ότι η μήνυση του δημάρχου σε βάρους του είναι απόπειρα τρομοκρατίας.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, είπε ότι ο κ. Μπουτάρης συμφωνεί πολιτικά με τους δολοφόνους του άτυχου διαδηλωτή».