Εικοσιτετράωρη γενική απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους να απεργήσουν.

Τα συνδικάτα καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στο Πεδίον του ‘Αρεως, καθώς και στα απεργιακά  που θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

Το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε ότι «συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων για την πανεργατική απεργία σήμερα, στις 10:30 π.μ., στην Ομόνοια». Η προσυγκέντρωση, όπως γνωστοποίησε, θα γίνει στις 10:00 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ), η οποία θα προχωρήσει σε αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ διεκδικεί τα εξής:

«Διασφάλιση εργασιακών σχέσεων και συνθηκών, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από 01.01.2017, και τις συνέπειες που θα επιφέρουν τα νέα οργανογράμματα, η μη εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, το σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας μας, μέσα από στόχους άπιαστους και υπερβολικούς.

Μισθολογική εξομοίωση όλων των εργαζομένων στον κλάδο, εντός και εκτός ΓΓΔΕ.

‘Αρση του νόμου για ποινικές-αστικές-πειθαρχικές ευθύνες των ελεγκτών.

Παράταση της παραγραφής και προτεραιοποίηση των εισαγγελικών παραγγελιών που κατακλύζουν τις υπηρεσίες.

Διεκδικούμε 3.000 νέες προσλήψεις, για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες μας, που έχουν απογυμνωθεί, ώστε να αποτραπεί η παραγραφή σοβαρών υποθέσεων, που περιλαμβάνονται στις διάφορες λίστες.

‘Αρση του αποκλεισμού της ΤΕ κατηγορίας από τη διεκδίκηση θέσεων ευθύνης στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων».

Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) συμμετέχει, επίσης, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.

Η ΟΤΟΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «ενώνει τη φωνή και τη δύναμή της με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας, που αγωνίζονται ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, της ανεργίας και της ισοπέδωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σήμερα και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα το πρωί στις 8:00 στο υπουργείο Υγείας, με το σύνολο των αιτημάτων τους, και επιμένοντας στην άμεση απαίτηση για τη μη απόλυση των επικουρικών επιμελητών γιατρών.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Λόγω της απεργίας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργήσουν ως εξής:

Λεωφορεία: Από 09:00 έως 21:00

Τρόλεϊ: Από 08:30 έως 21:00

Μετρό, ηλεκτρικός και τραμ: Από 10:00 έως 16:00

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για σήμερα, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο σε όλο το δίκτυό της.

Λόγω της απεργίας, ματαιώθηκαν και τα βραδινά δρομολόγια της Τετάρτης 07/12 (με ώρα αναχώρησης τα μεσάνυχτα), ενώ κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία για τους συρμούς του Μετρό, στο τμήμα Δ. Πλακεντίας-Αεροδρόμιο. Σημειώνεται ότι οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, θα κυκλοφορήσουν, μετά τη λήξη της απεργίας (Πέμπτη προς Παρασκευή).

Στη Θεσσαλονίκη, με προσωπικό ασφαλείας θα κινηθούν τα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Τα δρομολόγια των γραμμών που θα εξυπηρετούνται με το προσωπικό ασφαλείας, θα εκτελούν το πρώτο δρομολόγιο από 04:45 και το τελευταίο 23:00 περίπου.

Η νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ-Αεροδρόμιο» θα λειτουργήσει κανονικά, όπως, επίσης, θα λειτουργήσουν κανονικά και τα ειδικά διασκευασμένα λεωφορεία για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι να δώσουν δυναμικό παρών στις κινητοποιήσεις

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί το κυβερνών κόμμα τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες…

«Η συμμετοχή όλων μας στην απεργία και τις κινητοποιήσεις απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι η απάντηση του κόσμου της εργασίας και ολόκληρης της κοινωνίας στην προσπάθεια των δανειστών -και ιδιαίτερα του ΔΝΤ- να επιβάλουν τη συνέχιση των πολιτικών πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων», αναφέρει σε ανακοίνωση.

Σημειώνει ακόμη ότι: «Συγχρόνως θα είναι η απάντηση και στην “τρόικα εσωτερικού”, τα εγχώρια συμφέροντα και τους πολιτικούς υποστηρικτές τους, σε όλους αυτούς που φανερά ή κρυφά στηρίζουν τις καταστροφικές για την εργασία και την κοινωνία ακραία νεοφιλελεύθερες συνταγές προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι οι ίδιοι που στήριξαν τις αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές όλα τα προηγούμενα χρόνια. Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την μείωση των μισθών και των αποζημιώσεων απόλυσης, την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και την ακραία ελαστικοποίηση της εργασίας.

Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών τα βίωσε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας με τον χειρότερο τρόπο: ανεργία, υποαπασχόληση, φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις.

Έφτασε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε όλα τα παραπάνω. Να παλέψουμε ενωμένοι για την ουσιαστική επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων και για το δικαίωμα στη πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία για όλους.

Να απαιτήσουμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του συλλογικού εργατικού δικαίου που αποτελούν τον βασικό πυλώνα στήριξης των εργασιακών δικαιωμάτων. Για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας.

Να αντισταθούμε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Να ανατρέψουμε τις πολιτικές που θέλουν την Ελλάδα εργαστήρι νεοφιλελεύθερων πειραμάτων εργασιακής απορρύθμισης.

Να σταματήσουμε τη μετατροπή της Ελλάδας σε ειδική οικονομική ζώνη με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ και το πολιτικό προσωπικό τους».