Τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα και σήμερα Πέμπτη, όπου σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Χθες το απόγευμα διακόπηκε λόγω χιονόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

Στη Θεσσαλονίκη έριξε χιόνι σε περιοχές πέριξ της πόλης, ενώ χιόνια έπεσαν στους περισσότερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον υδράργυρο να έχει πέσει κάτω από το μηδέν. Σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από -7 έως 9 βαθμούς, στην κεντρική από -2 έως 7, στη νότια από -2 έως 10, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 11, στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο από 0 έως 8, και στο νότιο Αιγαίο από 4 έως 13.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση προς το βράδυ, οπότε δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ. Στο κεντρικό και νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση προς το βράδυ οπότε δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Στο νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις, κατά περιόδους πυκνότερες με πιθανότητα για ασθενή βροχή και χίονι ή χιονόνερο στα ορεινά, έως και το μεσημέρι. Παγετός και τοπικά περιορισμένη ορατότητα θα σημειωθεί στα ορεινά του νομού τις νυχτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διυεθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, όμως σύντομα θα εξασθενήσουν και προς το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς.

Η κίνηση στην Εγνατία Οδό διεξάγεται χωρίς προβλήματα, ωστόσο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στους ορεινούς επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους σε Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία.

Στη Λάρισα, σημειώθηκε έντονη χιονόπτωση, δηλαδή σε Σαραντάπορο, Βερδικούσια, Λιβάδι και Κρανιά Ελασσόνας, όπου το χιόνι φτάνει τους 20 πόντους και η θερμοκρασία τους -4.

Στην Ήπειρο, χιονίζει στις ορεινές περιοχές, ενώ ισχυροί άνεμοι σάρωσαν το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που επικράτησαν στην Αττική, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 105 κλήσεις, κυρίως για κοπές δένδρων και για απομακρύνσεις διαφόρων αντικειμένων από δρόμους.

Πρόγνωση για σήμερα Πέμπτη 01-11-2016

Γενικά χαρακτηριστικά – προειδοποιήσεις

Στην ανατολική και νότια χώρα ασθενείς βροχές η χιονόνερο και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.

Βόρειοι άνεμοι στο νότιο Αιγαίο 6 με 8 και στο νοτιοανατολικό πρόσκαιρα μέχρι 9 μποφόρ.

Χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ανατολικά κυρίως τις μεσημβρινές ώρες με πιθανότητα τοπικών ασθενών χιονοπτώσεων.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: στη δυτική Μακεδονία από -12 (μείον 12) έως 3 βαθμούς κελσίου. Στις υπόλοιπες περιοχές από -6 (μείον 6) έως 8 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: στην Ήπειρο από -8 (μείον 8) έως 7 βαθμούς κελσίου. Στις υπόλοιπες περιοχές από -2 (μείον 2) έως 12 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και την ανατολική Πελοπόννησο με πιθανότητα τις πρωινές ώρες για ασθενείς βροχές η χιονόνερο και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 στα ανατολικά τοπικά 6 και πρόσκαιρα το πρωί στα νότια βορειοανατολικοί τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: στη Θεσσαλία από -6 (μείον 6) έως 8 βαθμούς κελσίου. Στις υπόλοιπες περιοχές από -4 (μείον 4) έως 12 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και πρόσκαιρα στα ανατολικά μέχρι 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τα δυτικά.

Θερμοκρασία: από 6 έως 12 και στη νότια Κρήτη έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Σποραδικές βροχές η καταιγίδες στα Δωδεκάνησα με σταδιακή βελτίωση μετά το μεσημέρι.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.

Θερμοκρασία: στα βόρεια από 2 έως 8 βαθμούς κελσίου. Στις υπόλοιπες περιοχές από 10 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια με πιθανότητα για ασθενή βροχή η χιονόνερο και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις με γρήγορη βελτίωση.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τοπικά 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 4 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 4 βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -3 (μείον 3) έως 8 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Παρασκευή 02-12-2016

Καιρός: γενικά αίθριος και μονό στα δυτικά και νότια θα υπάρχουν

Λίγες νεφώσεις.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε άνοδο. Κατά τόπους παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια.