Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό σε όλη την Ελλάδα με χιονοπτώσεις, παγετό και ισχυρούς βοριάδες να αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και σήμερα σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στα νότια θαλάσσια τμήματα, κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια.

Ισχυροί θα είναι και οι άνεμοι, όπου στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ κατά τόπους τη νύχτα προς την Πέμπτη θα σημειωθεί παγετός.

Στο μεταξύ, τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους σήμερα στην κεντρική και δυτική Μακεδονία και στη Μαγνησία, αλλά και στην Αττική Πάρνηθα. Σε περιοχές όπως η Φλώρινα και η Κοζάνη σημειώνονται από χθες το πρωί ασθενείς χιονοπτώσεις, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Χιόνια έπεσαν και στην κεντρική Μακεδονία, καθώς χιόνισε στις γύρω ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα ρίχνει χιόνια και μέσα στη Θεσσαλονίκη

Από το μεσημέρι χιόνισε και στην Θεσσαλία, ενώ νωρίς το απόγευμα άρχισε να χιονίζει ακόμα και στην Πάρνηθα, αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Θεσσαλονίκη: Πού χρειάζονται αλυσίδες

Συνεχίζεται η χιονόπτωση περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Κλειστός είναι από τις 8.30 το βράδυ ο δρόμος Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.
Αυτή την ώρα χιονόπτωση σημειώνεται και στις περιοχές βόρεια της λίμνης Βόλβης (Λαγκαδίκια, Περιστερώνας, Γερακαρού).

Η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας γίνεται κανονικά με εξαίρεση τον νομό Ημαθίας όπου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήμα της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), καθώς και στους δρόμους προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3-5 Πηγαδιών.

Στη Δυτική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου και στην επαρχιακή οδό Αετού – Νυμφαίου Φλώρινας.

Η κακοκαιρία επηρεάζει και την λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας.

Έτσι στο δήμο της Φλώρινας εξαιτίας της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών, τα δημοτικά και τα γυμνάσια-λύκεια θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί ενώ ώρα προσέλευσης για τα νηπιαγωγεία θα είναι 9.20 – 9.30.

Την ίδια στιγμή στον δήμο Πρεσπών και στον δήμο Αμυνταίου, τα σχολεία θα ξεκινήσουν στις 9.15 το πρωί.

Με απόφαση του δημάρχου Κοζάνης τα σχολεία στην πόλη θα ξεκινήσουν στις 9.15 το πρωί, ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου.  Τα σχολεία στο δήμο Εορδαίας θα λειτουργήσουν κανονικά. Στον δήμο Καστοριάς, θα ξεκινήσουν με μια ώρα καθυστέρηση, ενώ στον δήμο Άργους Ορεστικού, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Στον δήμο Γρεβενών, όλες οι σχολικές μονάδες θα ξεκινήσουν με μια ώρα καθυστέρηση.

Ο καιρός για σήμερα Τετάρτη

Χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της κεντρικής και νότιας χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Στα νότια θαλάσσια τμήματα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία βελτίωση από τα δυτικά και βόρεια.

Βορειοανατολικοί άνεμοι στα πελάγη 5 με 7, και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Παγετός τοπικά ισχυρός τη νύχτα προς την Πέμπτη στα δυτικά και βόρεια.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Βαθμιαία βελτίωση.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από -2 έως 6 βαθμούς κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: στα θαλάσσια και παραθαλάσσια νεφώσεις με βροχές και κυρίως στις νοτιότερες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά χιονοπτώσεις (ενδεικτικό υψόμετρο 400-600μ). Βαθμιαία και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 3 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στη Θεσσαλία νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και χιονόνερο η χιόνι στα παραθαλάσσια. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 300-500μ). Βαθμιαία και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 1 έως 8 βαθμούς κελσίου, στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 9 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και στα νότια καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 8 έως 15 βαθμούς κελσίου, στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο. Χιόνια στα γύρω ορεινά και πιθανώς στα βόρεια προάστια (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 4 έως 8 βαθμούς, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο η χιόνι. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -1 έως 5 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Πέμπτη 01-12-2016

Καιρός: στην ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές η χιονόνερο και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις, με βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στα βορειοανατολικά.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στο Ιόνιο

Τοπικά 6, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: παρά τη μικρή άνοδο στα δυτικά, θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια.