Πρωτόκολλο συνεργασίας θα υπογράψει με το CERN η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα τέλη Ιανουαρίου του 2017, στην έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού, στη Γενεύη. Αυτό έγινε γνωστό κατά τις επαφές που είχαν στην έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της «Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης» Τάσος Τζήκας, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον αναπληρωτή επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN, Μανώλη Τσεσμελή, για τα νέα επιτεύγματα του οργανισμού και για τις νέες δυνατότητες που δίνει σε νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες προτίθενται να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες του CERN.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας θα γίνει παρουσία εκπροσώπων 15 επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους δυναμικούς κλάδους της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Ειδικότερα θα προβλέπεται, μέσω του πρωτοκόλλου, η παροχή τεχνογνωσίας από το CERN στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καινοτομίας και νέων τεχνολογιών της Κεντρικής Μακεδονίας, η δυνατότητα σε φοιτητές από τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή σε σεμινάρια του CERN, στη Γενεύη και η συμμετοχή επιχειρήσεων όλων των κλάδων της Κεντρικής Μακεδονίας στους διαγωνισμούς προμηθειών του οργανισμού.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Περιφέρεια επιχειρεί να δώσει κίνητρα και προοπτική στους νέους επιστήμονες, επισήμανε ότι εκπονήθηκε από κοινού με την «Τεχνόπολη» μελέτη για τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης start-up επιχειρήσεων και αναλήφθηκε πρωτοβουλία για τη δημιουργία cluster πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), αξιοποιώντας κονδύλια και του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020).

«Τις προσπάθειές μας αυτές οφείλει να ενισχύσει όμως και η Πολιτεία, με την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στους τομείς της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία. Αυτό το νόημα έχει εξάλλου και η πίεση που ασκώ για την υιοθέτηση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή (flat tax rate) 10% για όλες αυτές τις επιχειρήσεις, που θα αποφασίσουν να έχουν την έδρα τους στην Κεντρική Μακεδονία» πρόσθεσε.

«Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης παίζει το ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας και το CΕRΝ για τη δημιουργία καινοτομικών προϊόντων. Η συνεργασία μας είναι στενή και αποδίδει καρπούς, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας και μάλιστα στους πιο σύγχρονους και δυναμικούς κλάδους της οικονομίας» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τζήκας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαϊκός οργανισμός και η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης έχουν ήδη συνάψει τετραετή συνεργασία για τη δημιουργία του Business Incubation Center (Technopolis Thessaloniki BIC of CERN Technologies), με στόχο την προσφορά υποστήριξης σε νέους επιχειρηματίες ώστε να αξιοποιήσουν τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από το CERN και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες.