Βάζοντας φωτιά στις επιστολές του τέως υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, δεκάδες συνταξιούχοι της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των πέντε συνεργαζόμενων συνταξιοδοτικών σωματείων του Νομού Καβάλας (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ, ΒΦΛ), έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα το μεσημέρι, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, στο κέντρο της πόλης.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων χαρακτήρισαν «κατάπτυστη» την επιστολή και δήλωσαν ότι το υπουργείο Εργασίας «προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τις περικοπές των συνταξιούχων, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των συνταξιούχων, συμβάλλοντας με την κυβέρνηση του στην παραπέρα φτωχοποίηση μας». Παράλληλα, τόνισαν ότι το συμβολικό κάψιμο των επιστολών είναι ένα πρώτο βήμα διαμαρτυρίας και θ’ ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις προσεχώς.

Ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας, Πέτρος Ταχματζίδης, σε δηλώσεις του τόνισε χαρακτηριστικά: «Ή αυτοί λένε ψέματα ή εμείς. Κάποιος που έπαιρνε επικουρική σύνταξη 494 ευρώ, σήμερα παίρνει 57. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Αυτά που είπαν κι αυτά που κάνουν οι κυβερνώντες δεν συμβιβάζονται. Όπως με αγώνες χτίσαμε το ΙΚΑ, έτσι και σήμερα συνεχίζουμε με αγώνες. Ο κόσμος δεν έχει ακόμη αντιληφθεί το τι σημαίνει ο νόμος 4387/16.

Αυτός που πρωτοβγαίνει στη σύνταξη θα έχει προσωπική διαφορά με έναν παλιό περίπου 200 ευρώ. Κακώς εστιάζει ο κόσμος στον Κατρούγκαλο. Το ζήτημα είναι η κυβερνητική πολιτική. Αυτόν τον νόμο τον έχουν ψηφίσει 222 άτομα. Σήμερα βγάζουν όλοι την ουρά τους απέξω και πάνε να τα φορτώσουν όλα στον Κατρούγκαλο. Ο μόνος δρόμος είναι να πάμε μέχρι τέλος των αγώνα μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ Καβάλας, Στέργιος Μαούνατζης, αναρωτήθηκε: «Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Μαζευτήκαμε όλα τα σωματεία της Καβάλας για να κάψουμε τις επιστολές που μας έστειλε ο κ. Κατρούγκαλος. Δυστυχώς φτάσαμε σε μια κατάσταση χωρίς γυρισμό. Ή αυτοί ή εμείς! Εδώ και τώρα λέμε να βάλουν νερό στο κρασί τους και να κοιτάξουν τους συνταξιούχους. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Καθημερινά θα μας βλέπουν στο δρόμο, απέναντί τους. Χρειάζεται ένας γενικός ξεσηκωμός».