Χρήστες του Διαδικτύου ακόμη και από την ηλικία των 5 ετών είναι πολλά παιδιά στη χώρα μας, ενώ ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στην ίδια ηλικία διαθέτει ακόμη και προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Στην έρευνα συμμετείχαν 2.319 εκπαιδευτικοί απ’ όλη την Ελλάδα.

Όπως διαπιστώθηκε από τις απαντήσεις τους, στην πλειοψηφία των νηπιαγωγείων (76%) τουλάχιστον 1 στα 10 νήπια χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο εκτός σχολείου. Σε 1 από τα 4 νηπιαγωγεία, 3 στα 10 νήπια χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ενώ σε 1 στα 10 νηπιαγωγεία το ποσοστό των νηπίων που κάνουν χρήση του Διαδικτύου εκτός σχολείου εκτοξεύεται στο 50%. Εντυπωσιακό είναι επίσης το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο στο 10% των νηπιαγωγείων, 1 στα 10 νήπια έχει δικό του κινητό τηλέφωνο, ενώ δυο παιδιά στα δέκα στο 14% των νηπιαγωγείων διαθέτουν προφίλ σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο Δημοτικό Σχολείο, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις μαθητές χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο εκτός σχολείου, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει το 50% σε περισσότερο από το μισό του συνόλου των σχολικών μονάδων. Στο 19% των δημοτικών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, τα παιδιά που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο εκτός σχολείου κυμαίνονται από ποσοστό 80% έως και 100%.

Στα ύψη είναι και τα ποσοστά χρήσης κινητής τηλεφωνίας, αφού τουλάχιστον στα μισά δημοτικά 9 στους δέκα μαθητές δηλώνουν κάτοχοι κινητού τηλεφώνου. Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, το Διαδίκτυο εκτός σχολείου χρησιμοποιεί το 88% των μαθητών. Επί της συντριπτικής πλειοψηφίας των σχολείων (97%), 7-10 μαθητές διαθέτουν δικό τους κινητό τηλέφωνο. Στα 6 στα 10 γυμνάσια / λύκεια της χώρας, τουλάχιστον 7 στους 10 μαθητές έχουν προφίλ σε κάποιο ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης, σε δε ποσοστό 73% των σχολείων, κατά μέσο όρο 6,7 στους 10 μαθητές έχουν προφίλ στο Facebook.

Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη να ενημερωθούν οι κηδεμόνες των ανηλίκων χρηστών για τις διαδραστικές τεχνολογίες, έτσι ώστε «να γνωρίζουν τα οφέλη και τους δυνάμενους κινδύνους και να κατανοήσουν τους λόγους που ωθούν τους ανήλικους χρήστες από τόσο μικρή ηλικία στη χρήση του Διαδικτύου».

Σημαντικό κρίνεται, επίσης, να θέτουν οι γονείς όρια χρήσης των τεχνολογιών αυτών από μικρή ηλικία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης απαγορεύεται ρητά σε ανήλικους χρήστες κάτω των 13 ετών.