Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου θα εξεταστεί στο Στρασβούργο η προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά των ελληνικών κυβερνήσεων, από το 2010 έως σήμερα, για τα μνημονιακά μέτρα που επιβλήθηκαν με σειρά νόμων.

Η εξέταση της προσφυγής θα γίνει σε δημόσια ακρόαση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει να κριθούν παράνομα τα αλλεπάλληλα αντεργατικά μνημονιακά μέτρα, που επιβλήθηκαν με σειρά νόμων από το 2010, που παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα εργασιακά:

  • απορρυθμίστηκαν οι όροι εργασίας, μέσω της καταστροφής του προστατευτικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας και της συνακόλουθης επικράτησης ακραίων μορφών ευελιξίας και υψηλότατων ποσοστών εργασιακής επισφάλειας,
  • μειώθηκαν δραματικά οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις
  • μειώθηκαν οι χρόνοι προειδοποίησης και οι αποζημιώσεις απόλυσης
  • απορρυθμίστηκαν οι ώρες εργασίας, με την ταυτόχρονη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής ανάπαυσης των εργαζομένων
  • αυξήθηκε το διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου εργασίας, χωρίς αποζημίωση απόλυσης μετά τη λήξη του
    διευκολύνθηκε και ενισχύθηκε η χρήση συμβάσεων εργασίας προσωρινής διάρκειας.

«Η στιγμή αυτή είναι κορυφαία στην πορεία διεθνούς ελέγχου της χώρας, όχι με όρους αγορών αλλά με όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί η Ελλάδα βρίσκεται απολογούμενη για μία ακόμα φορά, ύστερα από προσφυγή της ΓΣΕΕ, ως χώρα με σοβαρές παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Στη διαδικασία εξέτασης της προσφυγής η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί μέσω του υπουργείου Εργασίας, ενώ έχουν ήδη καταθέσει υπομνήματα η Διεθνής Οργάνωση των Εργοδοτων αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιήσουν και προφορικές παρεμβάσεις κατά τη δημόσια ακρόαση.

Η ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει στη διαδικασία ελέγχου παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα επιχειρήματά της, καθώς και τον ρόλο της τρόικας-θεσμών και των μνημονίων, «στοιχεία που θα αναδείξουν την πολιτική οικοδόμησης της οικονομίας, όχι με γνώμονα την υπηρεσία προς την κοινωνία αλλά προς τις αγορές».

Στη ΓΣΕΕ εκτιμούν ότι η έγκριση για δημόσια ακρόαση της προσφυγής έχει ιδιαίτερο ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον για την εξέλιξη της πορείας προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.