Σε τραγική κατάσταση είναι, σύμφωνα με μακροσκελή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ο στόλος του ΕΚΑΒ.

Τα οχήματα όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ παίρνουν φωτιά κατά τη διακομιδή ασθενών και οι διακομιδές συχνά γίνονται με «πρωτόγονα μέσα. Τα χέρια, την πλάτη, οικοδομικά καροτσάκια. Τα μουλάρια, τα γαϊδούρια, τα άλογα και οι μπουλντόζες καμιά φορά φαντάζουν ως “από μηχανής θεός” για διακομιδή».

«Σκάβουν το λάκκο της Προνοσοκομειακής Φροντίδας της χώρας. Η ανίκανη Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν επιλέχθηκε για να επιλύσει προβλήματα, αλλά για να εγκαθιδρύσει το κομματικό κράτος» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Τα προαύλια που στεγάζονται οι διευθύνσεις των ΕΚΑΒ έχουν γίνει, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, νεκροταφεία ασθενοφόρων.

«Νεκρά, σαράβαλα ασθενοφόρα, ασυντήρητα λόγω έλλειψης χρημάτων. Κατά μέσο όρο έχουν διανύσει 600.000 έως 900.000 χιλιόμετρα. Χαλάνε στο δρόμο, παίρνουν φωτιά κατά τη διάρκεια διακομιδών επειγόντων περιστατικών. Τρέχουν και δεν φτάνουν οι οδηγοί και τα πληρώματα ασθενοφόρων. Οι ασθενείς στο έλεος του Θεού. Στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας που κατοικεί το 70% του πληθυσμού της χώρας και είναι ανεπτυγμένο το 70% των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ, δεν προμηθεύτηκαν νέα ασθενοφόρα. Δεν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός με ευθύνη της διοίκησης του ΕΚΑΒ και του Υπουργείου Υγείας. Μέχρι σήμερα δεν επαναπροκηρύχθηκε ο νέος διαγωνισμός (μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ). Στη καλύτερη των περιπτώσεων απαιτούνται τουλάχιστον δύο έτη για την διενέργεια, ολοκλήρωση των διαδικασιών του νέου διαγωνισμού και την παράδοση των νέων ασθενοφόρων» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα που παρουσιάζει η Ομοσπονδία για ελλείψεις σε διάφορες περιφέρειες:

ΕΚΑΒ 1ης Περιφέρειας

Σύμφωνα με την Διοίκηση του ΕΚΑΒ ο μέσος όρος των ασθενοφόρων στην Αττική σε πρωινή βάρδια, ξεπερνά τα 63 οχήματα. Δηλαδή κατά τα δικά τους λεγόμενα ένα ασθενοφόρο όχημα για 100.000 κατοίκους της Αττικής. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα κάλυψης η αναλογία είναι 1 προς 30.000 κατοίκους, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Στον νομό Αττικής 75 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες.

ΕΚΑΒ 2ης Περιφέρειας (Κεντρικής Μακεδονίας)

Στον νομό Θεσσαλονίκης 18 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά 22-23 ασθενοφόρα. Στη κίνηση με βάση το πληθυσμό θα έπρεπε να είναι τα διπλάσια.

ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας (Δυτικής Ελλάδας)

18 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες και 5-10 Ασθενοφόρα στα συνεργεία καθημερινά. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά σε όλη την Δυτική Ελλάδα 20-21 ασθενοφόρα. Στην κίνηση με βάση τον πληθυσμό και την έκταση θα έπρεπε να είναι τα τριπλάσια.

ΕΚΑΒ 5ης Περιφέρειας (Θεσσαλίας)

17 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες. Τα 6 από αυτά είναι για απόσυρση. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά σε όλη την Θεσσαλία 21-22 ασθενοφόρα. Θα έπρεπε με βάση το πληθυσμό και την έκταση να είναι τα τριπλάσια.