Ενώ στην Ελλάδα «καταναλώνουμε» αφειδώς τουρκικά σίριαλ τα οποία αποτελούν φτηνή λύση σε μια «σφιχτή» εποχή, στη γειτονική χώρα το κοινό υποδέχεται με την ίδια εγκαρδιότητα τις πρέσβειρες της ελληνικής ομορφιάς.

Ολοένα και περισσότερα μοντέλα αναχωρούν με προορισμό την Τουρκία για να κάνουν δουλειές στον χώρο της μόδας, αφού στην Ελλάδα η συρρίκνωση του κλάδου και οι περικοπές στις αμοιβές καθιστούν πολύ δύσκολη την επιβίωση. Καλλίγραμμες Ελληνίδες περπατούν στις τουρκικές πασαρέλες ή «ντύνουν» με την εικόνα τους καμπάνιες τουρκικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη μόδα, η οποία γνωρίζει άνθηση στην Τουρκία.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι παραφωνίες. Φαίνεται ότι ορισμένες κοπέλες είτε επειδή δεν αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα της πράξης τους είτε, απλώς, γιατί αναζητούν απεγνωσμένα λύση στα οικονομικά τους προβλήματα, δεν διστάζουν να φθάσουν μέχρι την κατεχόμενη Κύπρο με ανταμοιβή λίγα ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία της μόδας παραδέχονται ότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Βιοτεχνίες ανοίγουν συνεχώς και προωθούν τα προϊόντα τους κάθε σεζόν, νέοι σχεδιαστές μόδας αναδύονται, τα fashion shows έχουν την τιμητική τους ενώ οι φωτογραφήσεις για τα παραδοσιακά περιοδικά μόδας είναι υψηλών προδιαγραφών.

Η 20χρονη Ντένια Αγαλιανού ταξίδεψε στη γειτονική χώρα στις αρχές του χρόνου. Γρήγορα διαπίστωσε ότι στην Κωνσταντινούπολη, αυτή την περίοδο, το μόντελινγκ βρίσκεται σε άνθηση. Από τότε έχει βρεθεί εκεί άλλες δύο φορές, ενώ το επόμενο επαγγελματικό ταξίδι της θα πραγματοποιηθεί σε δύο μήνες για να συμμετάσχει στην τουρκική τηλεόραση.

«Αποφάσισα να δουλέψω στην Κωνσταντινούπολη επειδή τα χρήματα ήταν τριπλάσια από ό,τι στην Ελλάδα. Αν π.χ. ένας κατάλογος δίνει σε κάποιο μοντέλο 250 ευρω, εκεί το ποσό ξεπερνάει τα 850 ευρώ. Σας αναφέρω τον μέσο όρο, γιατί πάντα το κασέ εξαρτάται από το μοντέλο, τον πελάτη κ.ά. Επίσης στην Τουρκία αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολλές δουλειές. Είναι πραγματικά μια κοντινή, συμφέρουσα αγορά», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» το νεαρό μοντέλο. Η πρώτη επίσκεψή της στην Πόλη έγινε μετά από παρότρυνση μιας φίλης συναδέλφου που εργαζόταν ήδη εκεί, και τελικά παρέμεινε για έναν μήνα.

Οταν πια έστειλε το book της σε πρακτορείο και οι υπεύθυνοι ανταποκρίθηκαν, επέστρεψε. «Είναι περίεργο που σε μια τόσο κοντινή χώρα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για δουλειά. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον κλάδο μας. Βιοτεχνίες κλείνουν, οι σχεδιαστές περιορίζουν τα έξοδά τους στο ελάχιστο, δεν υπάρχουν διαφημίσεις και οι δουλειές μέρα με τη μέρα εξαφανίζονται.

Η Τουρκία είναι μια καλή λύση και μου είναι εύκολο να πηγαινοέρχομαι. Αν και είχα πρόταση να μείνω μόνιμα εκεί, αρνήθηκα», συμπληρώνει. Το νεαρό μοντέλο προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να μάθει τη γλώσσα και να προσαρμοστεί στην τουρκική κουλτούρα. «Κυκλοφορούσα με ένα λεξικό στο χέρι, γιατί θεώρησα ότι είναι πλεονέκτημα να γνωρίζω τούρκικα. Σε όλα τα κάστινγκ που πήγα, όταν τους έλεγα ότι είμαι Ελληνίδα, ενθουσιάζονταν. Διαπίστωσα ότι με προτιμούσαν από άλλες κοπέλες με καταγωγή από τη Ρωσία ή τη Βραζιλία», προσθέτει η Ντένια Αγαλιανού.