Τη δυνατότητα αύξησης των δομών δωρεάν φιλοξενίας παιδιών, ώστε από το επόμενο έτος το σύνολο των γονιών με voucher να βρουν σχετική θέση για τα παιδιά τους εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που παρατηρήθηκε το Σεπτέμβριο με 9.500 παιδιά να μένουν εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) εξαιτίας έλλειψης θέσεων σε δομές.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε εντολή στην ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) να προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή των ελλείψεων ανά την επικράτεια και να ενημερώσει σχετικά, έως τα Χριστούγεννα, προκειμένου σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης να εξευρεθούν οι ανάλογες λύσεις.

Όπως αναφέρθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου των συναρμόδιων φορέων, πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι περισσότερες ελλείψεις παρατηρούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε ΚΔΑΠ για ΑμεΑ ιδίως για ηλικίες κάτω των 5 ετών και κατά κύριο λόγο στην περιφέρεια, ακόμα και σε μεγάλους δήμους όπως είναι της Πάτρας. Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι από τους συνολικά 325 δήμους της χώρας, ΚΔΑΠ διαθέτουν οι 129 και ΚΔΑΠ Αμεα μόλις 40 – 50. «Θα κόψουμε το λαιμό μας, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να βρούμε τα χρήματα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά, ασκώντας παράλληλα κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για ανισοκατανομή των σχετικών δομών.

Οι νέες θέσεις θα προέλθουν κυρίως από την αξιοποίηση σχολικών μονάδων τις απογευματινές ώρες. Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι για τη χρηματοδότηση των πρόσθετων δομών εξετάζεται η τοποθέτηση σε έναν κοινό λογαριασμό των κονδυλίων που αντιστοιχούν στα 9.500 vouchers που δεν ενεργοποιήθηκαν από τους γονείς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θεόδωρος Γκοτσόπουλος ανέφερε ότι φέτος δόθηκαν voucher για 84.800 παιδιά, εκ των οποίων ενεργοποιήθηκαν τα 75.300. Με την αξιοποίηση μέρους των χρημάτων που εξασφαλίστηκαν από την πώληση των τηλεοπτικών αδειών, υπήρξε δεύτερη κατανομή κατά την οποία ικανοποιήθηκε το σύνολο των 16.500 νέων αιτήσεων, με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν 91.800 παιδιά, περίπου 12.000 περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Όπως σημειώθηκε, πόροι από τη διάθεση των τηλεοπτικών αδειών θα διατεθούν επίσης για 5.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία και στη διάθεση 6.500 γευμάτων στα σχολεία.

«Ευτυχώς για τα παιδιά και τους γονείς τους, δεν επαληθεύτηκαν οι επαγγελματίες καταστροφολόγοι, οι οποίοι πριν μελετήσουν τις αλλαγές, προανήγγειλαν την αποτυχία του προγράμματος», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου σημείωσε ότι για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος χρηματοδοτεί παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και μάλιστα με αδιαμφισβήτητα και διαφανή κριτήρια.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, από την πλευρά του χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι φέτος θα φιλοξενηθούν περισσότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε το επόμενο έτος να μην παραμείνει ούτε ένα παιδί εκτός δομών.