Με εντολή του Αττικάρχη, υποστρατήγου Ιωάννη Λιούκα, διατάχθηκε από χθες ένορκη διοικητική εξέταση σε βάρος ανδρών των ΜΑΤ για ξυλοδαρμούς ή κακοποίηση φωτορεπόρτερ, εικονοληπτών και γενικώς ανθρώπων των ΜΜΕ.

Αφορμή για το γεγονός αυτό στάθηκε η κακοποίηση γυναίκας φωτορεπόρτερ, η οποία ξυλοκοπήθηκε από άνδρες των ΜΑΤ.

Στο μεταξύ, από τα επεισόδια του περασμένου Ιουνίου στις 28 και στις 29 διατάχθηκαν, για ορισμένα περιστατικά βιαιοπραγίας αλλά και εκτεταμένης χρήσης χημικών, τουλάχιστον 10 ένορκες διοικητικές εξετάσεις από το αρχηγείο της αστυνομίας σε βάρος αστυνομικών, οι οποίες όμως ουδέποτε ολοκληρώθηκαν.

Άλλωστε, την εποχή αυτή η θέση του πολιτικού προϊστάμενου του υπεύθυνου της αστυνομίας, υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, δεν ήταν να διώκονται οι αστυνομικοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, έστω και αν αυτά σηματοδοτούν υπέρβαση των ορίων ευθύνης τους.

Οι περισσότερες από τις ένορκες αυτές διοικητικές εξετάσεις, κατέληξαν στο αρχείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχαν σαφείς εντολές άνωθεν (ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη) για χρήση εκτεταμένης βίας από τους άνδρες των ΜΑΤ προς τους διαδηλωτές.