Πεδίο μάχης θύμιζε χθες το κέντρο της Αθήνας μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα σε ομάδες κουκουλοφόρων και τις δυνάμεις των ΜΑΤ στην πλατεία Συντάγματος αλλά και στους γύρω δρόμους.

Ξύλο, δακρυγόνα, χημικά, πέτρες έγιναν «ένα» με το ογκώδες συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Τουλάχιστον τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με καταγγελίες, κατά τα χθεσινά επεισόδια στο Σύνταγμα ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 20 προσαγωγές για να συλλάβει τελικώς 10, οι οποίοι οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα.

Από τα «πυρά» των αστυνομικών δεν ξέφυγαν ούτε οι απλοί πολίτες που διαδήλωναν ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης που τους ζητούν να «ματώσουν» λίγο ακόμα.

Οι άνδρες των ΜΑΤ δεν δίστασαν να τους χτυπούν με τα γκλομπς ζητώντας τους να απομακρυνθούν από την πλατεία Συντάγματος ενώ λίγο αργότερα η αστυνομία έκανε εφόδους τόσο στην πλατεία Συντάγματος όσο και στο μετρό όπου είχαν βρει «καταφύγιο» μερικοί διαδηλωτές.

Στα αξιοπερίεργα της υπόθεσης συγκαταλέγεται και η απομάκρυνση των τσολιάδων από τη Βουλή καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τα χημικά, ενώ την ίδια ώρα έπεφτε «βροχή» από πέτρες και μολότοφ.

Στη συνέχεια, ζήτησαν και από έναν επιβάτη να κατέβει από το ταξί γιατί τους κοιτούσε περίεργα.

Την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο όπου οι μαθητές τρομαγμένοι από την συμπεριφορά των αστυνομικών, τους ζητούσαν να αποχωρήσουν για να συνεχιστεί κανονικά η πορεία και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Το γύρο του κόσμου έκαναν φωτογραφίες με ένα διαδηλωτή που ήταν χτυπημένος στο κεφάλι καταγγέλλοντας ότι δέχθηκε άγρια χτυπήματα από άνδρες των ΜΑΤ.

Επιθέσεις αστυνομικών δέχθηκαν και δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες που κάλυπταν τα γεγονότα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, διατάχθηκε έρευνα από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, για βιαιοπραγίες αστυνομικών σε βάρος δημοσιογράφων και πολιτών, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Ανυποψίαστοι τουρίστες και κάτοικοι της Αθήνας που δεν γνώριζαν ότι γίνονται επεισόδια, βγαίνοντας από τους συρμούς και ανεβαίνοντας τις σκάλες προς την έξοδο του Μετρό στο Σύνταγμα, βρίσκονταν ξαφνικά αντιμέτωποι με ΜΑΤ και κουκουλοφόρους και έτρεχαν να ξεφύγουν έντρομοι.

Μεταξύ των τραυματιών από τις επιθέσεις των ΜΑΤ είναι μία δημοσιογράφος η οποία εργάζεται για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και μία φωτορεπόρτερ.

Φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει βίαιη συμπεριφορά αστυνομικού των ΜΑΤ κατά της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη.

Μιλώντας η Τ. Μπόλαρη σε τηλεοπτικό σταθμό κατήγγειλε πως έγινε δέκτης χυδαίας, όπως τη χαρακτήρισε, φραστικής επίθεσης ενώ στη συνέχεια δέχθηκε από αστυνομικό γροθιά στο πρόσωπο.

Από το πρωί οι μάχες ανάμεσα στην αστυνομία και στις ομάδες κουκουλοφόρων ήταν ασταμάτητες, ενώ ο κόσμος προσπαθούσε να βρει καταφύγιο στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, όπου στήθηκε πρόχειρα ιατρείο για πρώτες βοήθειες. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, οι αστυνομικοί δεν δίστασαν να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών ακόμα και μέσα σε εστιατόρια και καφετέριες, στην οδό Φιλελλήνων.

Την ίδια στιγμή, τα θρυμματισμένα πεζοδρόμια τροφοδοτούσαν με πολεμοφόδια τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι τα πετούσαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Να σημειωθεί πως οι δυνάμεις των ΜΑΤ, που είχαν περικυκλώσει το Σύνταγμα, ενώ δεν άφηναν τον κόσμο που ήθελε  να διαδηλώσει, να κατευθυνθεί προς την πλατεία.

Για λίγη ώρα μάλιστα, η αστυνομία κατέλαβε την πλατεία Συντάγματος, ωστόσο αργότερα οι διαδηλωτές κατάφεραν να την ανακαταλάβουν.