Την απειλή της τουρκικής κυβέρνησης ότι η μη άρση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη θα καταστήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό «νεκρό γράμμα», επαναλαμβάνει ο τούρκος πρέσβης στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στη βελγική εφημερίδα De Morgen με θέμα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, τις «κακές» σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Όπως εξηγεί ο τούρκος πρέσβης, σε περίπτωση που μπει ταφόπλακα στη συμφωνία, «δεν πρόκειται, βέβαια, την επόμενη ημέρα να επιτραπεί σε καραβάνια από πρόσφυγες να εισέλθουν εκ νέου στο ελληνικό έδαφος, δεδομένου ότι είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να φυλάξει τα σύνορά της».

«Ωστόσο, σε μία τέτοια περίπτωση, η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της κανενός πρόσφυγα από την Ελλάδα», προσθέτει, σημειώνοντας: «Για να είμαι ειλικρινής, οι Έλληνες, ούτως ή άλλως, δεν στέλνουν και πάρα πολλούς πρόσφυγες πίσω σε μας».

Επίσης, αποδίδει την αύξηση των ροών το τελευταίο διάστημα στο γεγονός ότι οι διακινητές εκτιμούν πως η συμφωνία για το προσφυγικό θα καταρρεύσει, όπως επίσης και στο γεγονός ότι η Ελλάδα «στέλνει πολύ λίγους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία».

Παράλληλα, επίθεση κατά της βελγικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα De Tijd, κατηγορώντας την για «υποκρισία» σε ό,τι αφορά τον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας, καθότι επιδεικνύει αδικαιολόγητη ανοχή απέναντι στους «κούρδους τρομοκράτες».

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως οι Τούρκοι έχουν εξοργιστεί με το συνέδριο που διοργάνωσαν οι Κούρδοι της Συρίας (PYD) το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και κατηγορούν τη βελγική κυβέρνηση ότι παρέχει στήριξη σε «τρομοκρατικές» κουρδικές οργανώσεις.