«Παιχνίδια» σε βάρος των σχολικών καθαριστριών καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα «παιχνίδια διαφόρων δημάρχων σε βάρος των σχολικών καθαριστριών συνεχίζονται».

«Μετά τον Δήμο Άρτας», όπως επισημαίνει, «τη σκυτάλη έλαβε ο Δήμος Δελφών (Άμφισσα), ο οποίος στο όνομα δήθεν της αξιοκρατίας, αντί να επαναπροσλάβει τις ήδη εργαζόμενες καθαρίστριες στα σχολεία του Δήμου, όπως έχει νομική και ηθική υποχρέωση, προχώρησε σε “προκήρυξη” για την πλήρωση των θέσεων με συμβάσεις μίσθωσης έργου».

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, «παρά το γεγονός ότι, εδώ και χρόνια, σύμφωνα και με τις σαφέστατες κατευθυντήριες οδηγίες και εγκυκλίους των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών, συστήνεται στους Δήμους και τις σχολικές επιτροπές να προχωρούν στην τοποθέτηση προς εργασία, των ήδη εργαζόμενων σχολικών καθαριστριών, ο Δήμος Δελφών προσπαθεί, μέσα από δήθεν αξιοκρατικές διαδικασίες, να αποκλείσει τις ήδη εργαζόμενες».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η απασχόληση των καθαριστριών για κάθε σχολικό έτος δεν εμπίπτει καθόλου στις διαδικασίες προσλήψεων, μέσω ΑΣΕΠ, αφού η μορφή της απασχόλησής τους είναι αυτή της “μίσθωσης έργου”, την οποία η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει εδώ και χρόνια. Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, ο Δήμος Δελφών, για να δείξει ότι δήθεν τηρεί αξιοκρατικές διαδικασίες, προχώρησε σε μία παρωδία “προκήρυξη-διαγωνισμό” για την απασχόληση των καθαριστριών στα σχολεία της αρμοδιότητάς του».

Και τούτο, διότι, όπως εξηγεί η ΟΙΥΕ, «α) δεν δημοσιοποιήθηκε ούτε αναρτήθηκε πουθενά η προκήρυξη, β) η ανακοίνωση αναφέρεται σε άσχετο νόμο (Ν. 4077 για τον Αστικό Κώδικα), γ) δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις της εγκυκλίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (φορέας του υπουργείου Παιδείας που υλοποιεί το έργο της καθαριότητας στα σχολεία), δ) δεν τηρήθηκε καν η αρχή της ισότητας, αφού η μοριοδότηση αυθαίρετα και παράνομα έγινε αποκλειστικά και μόνο με βάση το χρόνο ανεργίας, (χωρίς το κριτήριο της προϋπηρεσίας στο εργασιακό αντικείμενο) και ε) στους πίνακες δεν αναφέρεται καθόλου ο τρόπος μοριοδότησης».

«Η Ομοσπονδία, εκπροσωπώντας τις χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες, καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις αυτές και απαιτεί από τον Δήμο Δελφών και τη Σχολική Επιτροπή να ακυρώσουν τον παράνομο διαγωνισμό και να προχωρήσουν άμεσα και, χωρίς καθυστερήσεις, στην υπογραφή των συμβάσεων εργασίας με όλες τις ήδη εργαζόμενες εδώ και χρόνια στην καθαριότητα των σχολείων, ως οφείλουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις σχετικές εγκυκλίους», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.