Την άποψη ότι οι θεσμοί πράττουν άλλα, εντελώς αντίθετα από τις πολιτικές που ισχυρίζεται ότι υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Όπως είπε, «από τη μια, μιλούν για κοινωνικό κράτος, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ευρωπαϊκό κεκτημένο και, από την άλλη, οι θεσμοί, όπως αυτοί εκπροσωπούνται, αρνούνται κάθε συζήτηση επί της ουσίας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καββαθάς σχολίασε: «Η εκτίμηση που έχουμε, σύμφωνα με αυτά που ακούμε, γιατί επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε, είναι ότι στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών με τους θεσμούς υπήρξε άρνηση και για τις δύο εξαγγελίες του πρωθυπουργού, δηλαδή και για το “πάγωμα” των οφειλών στον ΟΑΕΕ και για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, που είναι δύο μέτρα τα οποία η ΓΣΕΒΕΕ τα διεκδικεί εδώ και τέσσερα χρόνια, γιατί είναι μέτρα, τα οποία ίσως βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να μην οδηγηθούν στο κλείσιμο, αυτές που άντεξαν τα επτά χρόνια της κρίσης».

Αναφερόμενος στους κοινωνικούς εταίρους, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ τόνισε ότι σε μία κοινωνία εντίμων οι υπογραφές που έχουν μπει από τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων, τον Σεπτέμβριο του 2014 στη Γενεύη και τον Νοέμβριο του 2015 στην Αθήνα, δεν μπορούν να παρθούν πίσω από κανέναν από τους πέντε κοινωνικούς εταίρους. Δεν μπορεί ένας εκ των εταίρων με ένα δελτίο του Ινστιτούτου του να διαφοροποιείται από την επίσημη θέση που έχει εκφραστεί μεταξύ των πέντε προέδρων».