Λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν και φέτος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνδικάτα, αντεξουσιαστικές κινήσεις και άλλοι φορείς στο πλαίσιο των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ.

Με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, όπου εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων απηύθυναν ομιλίες στους διαδηλωτές, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

deth6

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία και μέσω των οδών Εγνατία, Βενιζέλου και της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης κατέληξαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, την ώρα που άρχιζε η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τους παραγωγικούς φορείς. Αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει το «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο», με κλούβες και μεταλλικά κιγκλιδώματα και συμμετέχοντες στην πορεία, αφού διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα, κινήθηκαν μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους και διαλύθηκαν.

Από την πλατεία της ΧΑΝΘ πέρασε και η πορεία του ΠΑΜΕ, τα μέλη του οποίου πραγματοποίησαν και φέτος ξεχωριστό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

deth5

Επίσης, γύρω στις 18:00 το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σιντριβανίου και στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας, διαδηλωτές οι οποίοι στη συνέχεια συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τις Επιτροπές Αγώνα Ενάντια στις Εξορύξεις Χρυσού, του «Καραβανιού Αλληλεγγύης» και από τις αντεξουσιαστικές κινήσεις. Συγκέντρωση, στην οδό Εγνατία και πορεία διοργανώθηκε και από τη Λαϊκή Ενότητα, παρουσία του επικεφαλής της Παν. Λαφαζάνη και άλλων στελεχών της κίνησης.

deth2

Και αυτές οι πορείες, λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ, κατέληξαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, σε μικρή απόσταση από το «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο», όπου οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα. Επίσης, στα συλλαλητήρια, μεταξύ άλλων, πήραν μέρος αλληλέγγυοι, μέλη των «no borders» και ομάδες προσφύγων από κέντρα φιλοξενίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική των κλειστών συνόρων από ευρωπαϊκές χώρες.

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου που κατέστρωσε η ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει νωρίτερα παράπλευρους δρόμους, με στόχο να μην διασπαστούν οι πορείες και να κατευθυνθούν όλοι οι διαδηλωτές στην πλατεία της ΧΑΝΘ, μέσω συγκεκριμένων οδών, ενώ το πλήρωμα του ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ., που πετούσε πάνω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενημέρωνε τους επικεφαλής της Αστυνομίας για την εξέλιξη των συλλαλητηρίων και τις κινήσεις των διαδηλωτών.

deth1

deth3

deth4

deth7

deth8

deth9

deth10

deth11

deth12

deth13

deth14

deth15

deth16

deth17

deth18

deth19

deth20

deth21