Σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου απάντησε στη βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει το Χαμόγελο του Παιδιού και άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με φιλανθρωπικό έργο.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να βρούμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε, είμαστε σε διαρκή επαφή με τις οργανώσεις αυτές, έχουμε εξηγήσει ποιο είναι το πρόβλημα απλά είναι δεδομένο το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε», δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης.

Εξέφρασε τη διαφωνία του με την αναφορά του κ. Καμμένου πως «το κράτος δεν στάθηκε στο πλευρό των παιδιών αυτών που το χρειάστηκαν» επικαλούμενος «τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας και ειδικά της κας Φωτίου που εξαντλεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει με πρωτοφανή μέτρα ειδικά σε αυτήν την περίοδο οικονομικής στενότητας για να βοηθήσει αυτά τα ιδρύματα κι αυτά τα παιδιά».

Ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε πως τα κτήρια που χρησιμοποιούν οι οργανώσεις αυτές, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, για τις ανάγκες τους δεν επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ αλλά αντίθετα επιβαρύνονται άλλα κτήρια που έχουν στην ιδιοκτησία τους είτε τα εκμισθώνουν για να έχουν έσοδα είτε είναι κενά.

«Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα που δημιουργείται γιατί οι οργανώσεις αυτές πρέπει να ενισχυθούν καθώς ασκούν σημαντικό έργο και δεν μπορούν να το ασκήσουν επειδή έχουν αυτές τις φορολογικές υποχρεώσεις», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνοντας πως ο ΕΝΦΙΑ «δεν είναι πολιτική επιλογή αλλά πολιτική αναγκαιότητα κι έχουμε εξηγήσει πώς αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε όχι μόνιμα αλλά πρόσκαιρα αυτά τα μέτρα».

«Εξετάζουμε το πρόβλημα σε πολιτικό επίπεδο. Δηλαδή, φορείς οι οποίοι πρέπει να ενισχυθούν από την πολιτεία για να ασκήσουν αυτό το έργο, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν και φορολογικές υποχρεώσεις με χρήματα που θα αφαιρέσουν από την κοινωνική τους δράση. Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί πολιτικά και ψάχνουμε να βρούμε τους τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε», επισήμανε ο κ. Αλεξιάδης.

Τέλος ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε:  «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα διότι γνωρίζουμε από τη μία το σημαντικό κοινωνικό έργο  αυτών των ιδρυμάτων και από την άλλη κα τα δημοσιονομικά πλαίσια στα οποία είμαστε. Μακάρι να μπορούσαμε να απαλλάξουμε αυτά τα ιδρύματα, να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση, να είχαμε ένα άλλο φορολογικό σύστημα. Είμαστε αναγκασμένοι για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους να έχουμε αυτές τις φορολογικές ρυθμίσεις και αγωνιζόμαστε να τις κάνουμε πιο δίκαιες, πιο αναλογικές. Ο ΕΝΦΙΑ του 2016 είναι μια πρώτη απάντηση σε όλους αυτούς που καταστροφολογούσαν».