Στις προτεραιότητες των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, θα πρέπει να είναι η επίσπευση της μισθοδοσίας των εργαζομένων στο «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι», τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτό το πρόγραμμα.

Παράλληλα, ζητά εμμέσως τη παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έτσι ώστε να επισπεύσει τον έλεγχο χρηματικών ενταλμάτων για να μη προβάλλεται ο προληπτικός έλεγχος ως λόγος για καθυστερήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες.

Το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει, πως σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι πόροι για το 2011.

Συγκεκριμένα, διασφαλίστηκαν 52,9 εκ. ευρώ από Εθνικούς Πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και 60 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Ωστόσο διαπιστώνονται δυσκολίες στο μηχανισμό απορρόφησης των εθνικών πόρων που διατίθενται για την μισθοδοσία Α΄ εξαμήνου του προσωπικού του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Σε τρεις περιφέρειες όμως, ως τις 23 Σεπτεμβρίου 2011, δεν είχε διενεργηθεί καμία πληρωμή προς δικαιούχους δημοτικούς φορείς.