«Πράσινο φως» δόθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ύψους 15 εκατομμυρίων, και τον προϋπολογισμό 67 εκατομμυρίων ευρώ του δήμου Νεάπολης-Συκεών για το 2017. Παράλληλα, ανακοινώθηκε το «πάγωμα» των δημοτικών τελών, η απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από την καταβολή δημοτικών τελών και η σταδιακή μείωση του δημοτικού φόρου, με στόχο να είναι ενιαίος σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και στο επίπεδο του 0,35 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στον κύκλο της διαβούλευσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών με τους εκπροσώπους συλλόγων, φορέων αλλά και πολιτών, που ολοκληρώθηκε χτες βράδυ, παρουσιάστηκε από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Αντώνη Σαουλίδη, αναπτυξιακό τεχνικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ. Τα νέα στοιχεία που ξεχωρίζουν το τεχνικό πρόγραμμα του 2017, όπως αναλυτικά παρουσίασε ο κ. Σαουλίδης, είναι:

-Η ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την ανάδειξη της τοπικής αγοράς με εφαλτήριο τα μεγάλα έργα οδοποιΐας, ηλεκτροφωτισμού και αστικών αναπλάσεων, με ειδική βαρύτητα στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων, μεταξύ των οποίων οι κεντρικοί οδικοί άξονες της Επταπυργίου και Ανδρέου και Δημητρίου στις Συκιές και η λεωφόρος Γ. Παπανικολάου στα Πεύκα.

-Η σχεδιασμένη ανάδειξη των δράσεων δασικής αναψυχής με την εκπόνηση μελετών για την ανάδειξη των ρεμάτων στα Πεύκα και των περιοχών Καρά-Τεπέ, Ατλαντίδας και Μπάρμπα-Γιώργη στο Σέιχ-Σου, με παράλληλη ενίσχυση και αναβάθμιση των χώρων πρασίνων στον αστικό ιστό.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Ζιγκερίδης, κατά την αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών του δήμου, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 θα κυμανθεί στο επίπεδο των 67 εκατομμυρίων και τον χαρακτήρισε ως φιλόδοξο και ρεαλιστικό. Τόνισε επίσης ότι το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου προβλέπεται να αυξηθεί στα 24,8 εκαττομμύρια ευρώ, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί εγγύηση για την εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος. Τόνισε επίσης ότι αποτελεί επιλογή της διοίκησης στο νέο έτος να προχωρήσει:

-Στο «πάγωμα» των δημοτικών τελών για μια ακόμη φορά, παρά του ότι αυξάνεται το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων κατά 73% μετά την απόφαση του ΦΟΣΔΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) για τον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης και τον ΣΜΑ (450.000 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση για τον δήμο Νεάπολης-Συκεών), στην οποία απόφαση η διοίκηση του δήμου αντέδρασε έντονα και διαφώνησε καταψηφίζοντάς την.

-Στην απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικά ομάδων από την καταβολή δημοτικών τελών.

-Στη σταδιακή μείωση του δημοτικού φόρου με στόχο να είναι ενιαίος σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και στο επίπεδο του 0,35ευρώ /τ.μ.

«Όλα αυτά δεν αποτελούν ευχολόγια. Είναι ένας οικονομικός και τεχνικός προγραμματισμός υλοποιήσιμος που στηρίζεται στις αυστηρές μελέτες και τις σκληρές προσπάθειες που καταβάλλουμε ώστε ο δήμος μας να διατηρήσει τη δυναμική του και να υλοποιούμε όλα όσα σχεδιάζουμε, όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι δεσμεύσεις που δεν ανακαλούνται και δεν αθετούνται», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.