Επαναδιαπραγμάτευση με τις τράπεζες, λόγω οικονομικής κρίσης, θα επιχειρήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), προκειμένου να αλλάξουν οι όροι των δανειστικών συμβάσεων και να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι της συνεισφοράς του ΟΕΚ για τα στεγαστικά τους δάνεια.

Όπως αποκαλύπτει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Κουτσούκος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης, ο ΟΕΚ προτίθεται να επαναδιαπραγματευθεί με τα Πιστωτικά Ιδρύματα που συνεργάζεται, τις συμβάσεις που έχουν συνάψει οι δικαιούχοι του για να μπορέσουν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους».

Ο υφυπουργός διευκρινίζει ότι στις συμβάσεις (δανειστικά συμβόλαια), που έχουν υπογράψει οι δικαιούχοι με τις Τράπεζες, δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης. Η κάλυψη του ποσού του δανείου γίνεται εξ ολοκλήρου από την τράπεζα και ο ΟΕΚ συμμετέχει στην επιδότηση στην επιτοκίου.

Η επαναδιαπραγμάτευση, όμως, που θα επιδιώξει ο ΟΕΚ, θα έχει στόχο τη διευκόλυνση των δικαιούχων να προβούν σε επαναδιαμόρφωση των όρων σύναψης των δανειστικών τους συμβολαίων, χωρίς να χάνουν την επιδότηση από τον ΟΕΚ στο ποσό που είχε καθοριστεί.

Το έγγραφο του υφυπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Μιχελογιαννάκη, στην οποία έχει επισημάνει το μεγάλο πρόβλημα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί με τη συμμετοχή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Τα εν λόγω δάνεια, όπως αναφέρει ο βουλευτής, είναι υποχρεωτικά 15ετή και για τα πρώτα 9 χρόνια ο ΟΕΚ επιδοτεί το επιτόκιο, αλλά η οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτά τα δάνεια μπορεί να γίνει μόνο μετά την πάροδο 9ετίας, οπότε σταματά η συνεισφορά του ΟΕΚ.