Φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών είναι και επίσημα από χθες η Βάσια Κατσίγιαννη, η πρώτη των πρώτων της Ηλείας, έχοντας συμπληρώσει 19.561. Ο «αστρονομικός» – για τα φετινά δεδομένα των Πανελλαδικών Εξετάσεων – αριθμός μορίων της έδωσε το «εισιτήριο» για την εισαγωγή της στην Ιατρική της Πάτρας και μάλιστα από τους πρώτους, 6η σε σειρά. Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία Οι πρωτιές της Ηλείας όμως, δεν περιορίζονται στο Νομό, αφού μια άλλη «πρώτη των πρώτων», η Κωνσταντίνα Ψυχογιού από το Ηράκλειο της Κρήτης, με καταγωγή από τη Βροχίτσα, είναι η 1η στην Ιατρική Ηρακλείου, με 19.667 μόρια. Οι δυο επιστήμονες, εν δυνάμει γιατροί, είδαν τους κόπους και τις προσπάθειες τους να ανταμείβονται, ξεχνώντας την κούραση της προετοιμασίας και το άγχος των Πανελλαδικών εξετάσεων. Νιώθουν χαρά και ικανοποίηση – και δεν το κρύβουν, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» – κάνοντας υπερήφανους, όχι μόνο τις οικογένειές τους, αλλά και όλους τους Ηλείους, γιατί αποτελούν το φωτεινό παράδειγμα για όλους και κυρίως για τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Αυτά τα παιδιά – όλοι οι νέοι επιστήμονες – δείχνουν το πρόσωπο της άλλης Ηλείας, έστω κι αν δεν ζουν εδώ, όπως η Κωνσταντίνα, που γίνεται πρεσβευτής του τόπου καταγωγής της, στην Κρήτη.

6η στην Ιατρική της Πάτρας

«Αν και ήμουν βέβαιη για την εισαγωγή μου στην Ιατρική, λόγω των μορίων που είχα συγκεντρώσει, ωστόσο είναι πολύ ωραία η αίσθηση να βλέπεις τα επίσημα αποτελέσματα, την επιβεβαίωση. Την περίμενα πως και πως αυτή την ημέρα για να αρχίσω και επίσημα πια να υλοποιώ τα φοιτητικά μου σχέδια», λέει η Βάσια, εξηγώντας μάλιστα πως, είχε περισσότερη αγωνία για τα αποτελέσματα των φίλων της και όχι για τα δικά της. Άγχος για το καινούργιο κεφάλαιο της ζωής της, δεν υπάρχει, παρά μόνο μια ευχάριστη αγωνία και προσμονή «…για όλα αυτά τα καινούργια πράγματα που με περιμένουν να τα εξερευνήσω, και στη σχολή και τα μαθήματα και στη φοιτητική ζωή γενικά», σχολιάζει χαρακτηριστικά η ίδια. Μιλώντας δε για την Ιατρική, θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσει για τον τομέα που θα ακολουθήσει, αν και το ερευνητικό κομμάτι είναι αυτό που συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες για να την «κερδίσει». Αυτός ο αγώνας και η προσπάθεια, όμως, είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και η Βάσια δεν το ξεχνά αυτό. Έτσι, για μια ακόμα φορά, δεν παραλείπει να εκφράσει τις θερμές της ευχαριστίες προς τους καθηγητές της στο σχολείο, στο Πρότυπο Φροντιστηριακό Κέντρο «Άνοδος» Γιάννη Κουτρουμάνο, Γιώργο Ηλιόπουλο και Ήρα Κορομάντζου, καθώς και την καθηγήτρια Ράνια Χορτάτου, αλλά και την οικογένεια της, που την βοήθησαν και την στήριξαν να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πρωτιά στο Ηράκλειο, με καταγωγή από την Ηλεία

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, βρήκαν την Κωνσταντίνα Ψυχογιού στη Βροχίτσα, τον τόπο καταγωγής του πατέρα της, όπου περνάει τα καλοκαίρι της ζωής της. Η χαρά και η ικανοποίηση για την εισαγωγή της, 1η σε σειρά, στην Ιατρική Ηρακλείου, αποτυπώνονται στο πρόσωπο και στο χαμόγελο του. «Νιώθω ικανοποιημένη και δικαιωμένη, γιατί οι κόποι και η προσπάθεια που έκανα, ανταμείφθηκα και πλησιάζω ολοένα και πιο κοντά στο όνειρό μου», εξηγεί η Κωνσταντίνα. Όσο για την «συνταγή» της επιτυχίας, δεν είναι άλλη από το εντατικό διάβασμα, τη συνέπεια και την αποφασιστικότητα της. «Είχα θέσει τον στόχο μου από πολύ νωρίς και έβλεπα τον εαυτό μου εκεί», λέει η ίδια, εξηγώντας ωστόσο πως, σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου, έπαιξε η βοήθεια και η στήριξη από την οικογένεια και τους καθηγητές της, αλλά και από τους κοντινούς της φίλους, που μαζί πέρασαν την ίδια «δοκιμασία», αφού – συμπληρώνει – μεγάλο ρόλο σε αυτή την εξέταση έπαιξε ο ψυχολογικός τομέας. Τέλος, μας αποκάλυψε πως, στόχος της δεν ήταν απλά η Ιατρική και τον πέτυχε, αλλά και ο τομέας της Νευρολογίας, που πια – ως φοιτήτρια ιατρικής – είναι μπροστά της. Κι αυτό γιατί, όπως σημείωσε «…ο εγκέφαλος συνδυάζει σκέψη και συναίσθημα και γι’ αυτό θα ήθελα να προχωρήσει σε μελέτη και έρευνα στον τομέα της νευρολογίας». Περισσότερες ειδήσεις από την Ηλεία στο patrisnews.com