Σε προθαλάμους ιδιωτικών ιατρείων έχουν μετατραπεί πολλές στρατιωτικές κλινικές, όπως προκύπτει από στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο. Σοβαρό πρόβλημα η πρόωρη αποχώρηση από το Σώμα και η συσσώρευση πλήθος γιατρών σε δημοφιλείς ειδικότητες.

Το ελληνικό Δημόσιο επί δεκαέξι χρόνια αναλαμβάνει τις σπουδές, την ειδίκευση και τη μετεκπαίδευσή τους στο εξωτερικό και εν συνεχεία τους στέλνει στην «αγκαλιά» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πρόκειται για τους στρατιωτικούς γιατρούς που δεν πληρώνουν αλλά μόνο πληρώνονται…

Δικαίως οι στρατιωτικοί γιατροί θεωρούνται η «ελίτ» της ιατρικής. Ενώ δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή για τις σπουδές και τη μετεκπαίδευσή τους, όταν μπαίνουν στην παραγωγή δεν περιορίζονται απλώς στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Τους δίνεται η δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης να κάνουν και ακαδημαϊκή καριέρα…

Με όλα αυτά τα προνόμια οι στρατιωτικοί γιατροί ξεμυαλίζονται ευκολότερα. Φροντίζουν να αποστρατεύονται πιο γρήγορα χωρίς να έχουν κάνει απόσβεση του κόστους σπουδών και εξειδίκευσής τους. Μα και όσοι παραμένουν στο στράτευμα εκμεταλλεύονται προς όφελός τους τις δυνατότητες που τους παρέχουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Όπως αποκαλύπτεται σε σχετική έρευνα του υπουργείου Άμυνας, τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε πριβέ κλινικές για την εξυπηρέτηση της πελατείας των γιατρών! Τα στοιχεία, συγκλονιστικά και άκρως αποκαλυπτικά από πρόσφατη έρευνα που έκανε το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ενδεικτική είναι η περίπτωση του ΝΙΜΤΣ. Από τον κύκλο εργασιών όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων προέκυψε ότι στα εξωτερικά ιατρεία του 424 της Θεσσαλονίκης και του 401 της Αθήνας το 2010 εξυπηρετήθηκαν 150.000 ασθενείς σε καθένα από αυτά, ενώ στο ΝΙΜΤΣ εξυπηρετήθηκαν μόνο 50.000 ασθενείς. Μάλιστα εκ των νοσηλευομένων στο ΝΙΜΤΣ το 35% είναι μη δικαιούχοι και οι μισοί από αυτούς προσήλθαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ως… έκτακτα περιστατικά, προφανώς δασκαλεμένοι από τους θεράποντες ιατρούς. Άλλωστε αποτελεί “κοινό μυστικό” στα στρατιωτικά νοσοκομεία ότι συγκεκριμένος αριθμός κλινών διατίθεται στους διευθυντές κλινικών προκειμένου να εξυπηρετήσουν ιδιώτες ασθενείς τους.

Προβλήματα από την πρόωρη αποστράτευση

Η Διεύθυνση Υγειονομικού παραδέχεται ότι: «Οι στρατιωτικοί γιατροί είναι υψηλής εξειδίκευσης και εμπειρίας, οι οποίοι ωστόσο για διαφόρους λόγους αποχωρούν πρόωρα από τον ενεργό Στρατό». Η αρμόδια Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ υπογραμμίζει το πρόβλημα της πρόωρης αποχώρησης έχοντας υπόψη της ότι τα συγκεκριμένα στελέχη αποκτούν επιστημονική έμπειρα δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους από τη ΣΣΑΣ, έχοντας πια τον βαθμό του Ταγματάρχη.

Οπως τονίζεται στη σχετική μελέτη: «Ο μεγάλος αριθμός των αποχωρούντων πρόωρα στελεχών δημιουργεί προβλήματα. Η απώλεια εμπείρων στελεχών στην πιο παραγωγική ηλικία, για ένα υγειονομικό σύστημα είναι προφανώς αντιοικονομική και αντιπαραγωγική».

Σύμφωνα με την ίδια τη Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, η δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση ιδιωτικής άσκησης του επαγγέλματος στους στρατιωτικούς γιατρούς δημιουργεί τις εξής παρενέργειες:

Παρασύρονται σε αποστρατεία πρόωρα, αξιωματικοί στην πιο παραγωγική ηλικία (αντισυνταγματάρχες – συνταγματάρχες). Κάθε χρόνο ο αριθμός των στρατιωτικών γιατρών που αποστρατεύεται είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με όλων των άλλων Σωμάτων από τις παραγωγικές σχολές.

Νέοι Ιατροί (λοχαγοί – ταγματάρχες) μετά την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής προσλαμβάνονται σε ΑΕΙ ως λέκτορες, παραιτούμενοι από τις Ενοπλες Δυνάμεις χωρίς να υποχρεούνται σε εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων, εκμεταλλευόμενοι σχετική τροπολογία νόμου.

Αρνηση των Ιατρών (χρησιμοποιώντας κάθε είδους μέσον) να μετατεθούν ή να τοποθετηθούν σε θέσεις που τους στερούν οικονομικά οφέλη, είτε άμεσα είτε έμμεσα, με τη μορφή επαγγελματικών εμπειριών, επαφών και τίτλων, με έσχατο μέσο άρνησης την υποβολή παραίτησής τους.