Ανυπολόγιστη η καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια. Το πύρινο μέτωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.

Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

Το μέγεθος της πύρινης λαίλαπας είναι τέτοιο που οι πυροσβεστικές δυνάμεις απλά φαίνονται πολύ αδύναμες, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν για να την αντιμετωπίσουν.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τις πτήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενώ όλη τη νύχτα 120 πυροσβέστες εδιναν μάχη για να αποτρέψουν την επέκτασή της.

Στη Λίμνη έφτασε νωρίς το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην περιοχή, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ είπε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων η φωτιά και ότι εντός της ημέρας θα έχουν σβήσει και τα τελευταία μέτωπα. «Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

Μέτρα για τους ρητινοκαλλιεργητές

«Υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας, καθότι μιλάμε για ένα δάσος που ρητινεύεται και αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια», τόνισε ο κ. Αποστόλου. «Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να  είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως η ρητίνη δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό. Θα δούμε όμως πως μέσα από διαδικασίες,  θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος, που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, καθότι  ξεκίνησε από κάποιο δάσος,  όπου δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα φυσιολογικά, ο υπουργός απάντησε: «Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις . Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση. Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά , γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις,  οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση π.χ για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις  για άλλου είδους εκμετάλλευση. Άρα μιλάμε για ένα δάσος καθαρό, για ένα  συμπαγές δάσος. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το δάσος είχε καεί το 1977. Το δάσος που βλέπετε γύρω σας είναι ένα δάσος το οποίο έχει προκύψει μετά από αυτή την πυρκαγιά.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

Σε ύφεση αυτήν την ώρα βρίσκεται η φωτιά στο Ρέθυμνο. Νωρίς το πρωί της Κυριακής οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τα πρώτα σπίτια του χωριού Αγία Γαλήνη στον νομό Ρεθύμνου ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις αποσόβησαν το ενδεχόμενο οι φλόγες να μπουν στο χωριό.

Με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή της πυρκαγιάς έφτασαν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 57 πυροσβέστες, 26 οχήματα, 3 πεζοπόρα τμήματα των 6 ατόμων και 8 υδροφόρες δήμων. Χθες για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Άγιος Παύλος και Άγιος Γεώργιος.

«Βιώνουμε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της νύκτας το προσωπικό μας έδωσε πραγματική μάχη για να περιοριστεί η πυρκαγιά», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης.

Από τις φλόγες έχουν καεί χορτολιβαδική και δασική έκταση, καλλιέργειες, δίκτυα υποδομής καθώς και περιουσίες ιδιωτών. Ωστόσο ακριβής εικόνα θα υπάρχει όταν η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο.

Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά στην Τζια.

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Παγγαίο Όρος

Υπό έλεγχο βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο Παγγαίο Όρος στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από αρμοδίους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο σημείο βρίσκονται 12 άντρες του πεζικού της πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα για περιφρούρηση. Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση.