Ακατάλληλες για κολύμβηση λόγω μόλυνσης κρίνονται τέσσερις πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής.

Συγκεκριμένα το Καβούρι (οδός Κυβέλης), το Μεγάλο Καβούρι, η παραλία Αγίου Νικολάου στο Λαγονήσι και η κεντρική παραλία της Σαρωνίδας κρίθηκαν ακατάλληλες από επιστήμονες του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), που πραγματοποίησαν μέσα στον Ιούλιο ελέγχους για την καταλληλότητα των νερών 17 πολυσύχναστων παραλιών της Αττικής σε συνεργασία με το Εθνική Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, αποτελούμενη από χημικούς, βιολόγους και άλλους ειδικούς, συνέλεξε την περασμένη Κυριακή δείγμα νερού από παραλίες.

Ειδικότερα, τα σημεία από τα οποία έγιναν δειγματοληψίες είναι τα εξής: δύο παραλίες στη Βούλα (απέναντι από το Τμήμα Ασφαλείας Βούλας και απέναντι από το Δημαρχείο), στο Καβούρι (οδός Κυβέλης), στο Μεγάλο Καβούρι (στο κέντρο του τελευταίου κολπίσκου), στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στη Λουμπάρδα, στον Αγιο Δημήτριο – Λαγονήσι, στον Αγιο Νικόλαο – Λαγονήσι, στο Πεύκο – Λαγονήσι, στην κεντρική παραλία Σαρωνίδας, στο Μαύρο Λιθάρι Σαρωνίδας, στις Αλυκές Αναβύσσου (1ος Ναυαγοσώστης και ΔΗΚΕΑ), στο Θυμάρι, στην Πούντα Ζέζα Λαυρίου, στο Περιγιάλι και στο Καλοπήγαδο Κερατέας. Από τις αναλύσεις που έγιναν στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ προέκυψε ότι τέσσερις παραλίες είχαν υψηλή συγκέντρωση κολοβακτηριδίων πάνω από το όριο που έχει θέσει οδηγία της Ε.Ε. για την ασφάλεια των νερών κολύμβησης. Ειδικότερα, με όριο τις 250 βιώσιμες μονάδες κολοβακτηριδίων ανά 100 ml νερού, στο Καβούρι (οδός Κυβέλης) αυτές ήταν 264, στο Μεγάλο Καβούρι 380, στον Αγιο Νικόλαο – Λαγονήσι 390 και στην Κεντρική παραλία Σαρωνίδας 260. Η μικρότερη συγκέντρωση κολοβακτηριδίων καταγράφηκε στο Θυμάρι – Παλαιά Φώκαια (30 βιώσιμες μονάδες ανά 100 ml).

Ηδη έχουν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα της έρευνας σε Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Υδρα, Σπέτσες, Σαλαμίνα, Λίμνη Βουλιαγμένης, παραλίες Ωρωπού, Ιτέα, Γαλαξίδι, Πόρτο Γερμενό και Μέγαρα, Κόρινθο έως Ξυλόκαστρο, Μαλιακό, Παγασητικό και Μεσσηνιακό Κόλπο.

ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ_Page_5-791x1024 ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ_Page_6-791x1024 ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ_Page_7-791x1024