Μία πρωτόγνωρη για τους περισσότερους εμπειρία, εκείνη των ιπποδρομιών, είχαν την τύχη να ζήσουν από κοντά, οι θεατές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Ιπποδρομίες ΑΕ» την Τετάρτη, 20 Ιουλίου.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, πλημμύρισαν τις κερκίδες όπου θα ξεκινούσε το 70ο ντέρμπι στον Ιππόδρομο Αθηνών, στο Μαρκόπουλο.

opap-horses-8
Ιππόδρομος Αθηνών, 70ο ελληνικό ντέρμπι

Τουλάχιστον μια 10ετία είχαν να δουν τόσο κόσμο οι ιπποδρομιακές εγκαταστάσεις, που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, άρχισαν να μαραζώνουν και οι κούρσες να χάνουν την αίγλη του παρελθόντος.

Την περασμένη Τετάρτη, όμως, ήταν διαφορετικά. Το Μαρκόπουλο θύμιζε τις ένδοξες ημέρες του παρελθόντος που πλήθος κόσμου συνέρρεε στο Φάληρο για να δει τις κούρσες.

opap-horses-9
Ίππος ΜΕΝΤΩΡ, νικητής του 70ου ελληνικού ντέρμπι

Το σκηνικό του 70ου ελληνικού ντέρμπι στις εξέδρες συνέθεταν χαρούμενες οικογένειες, παρέες από φίλους, παλιοί φανατικοί των ιπποδρομιών, επιχειρηματίες, αθλητές, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι φορέων. Παγωτό, ποπ-κορν και κρύα αναψυκτικά για το καλωσόρισμα.

opap-horses-11
Ο κόσμος παρακολουθεί τις ιπποδρομίες

Στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν οι συζητήσεις τα είχαν όλα: πολιτικο-αθλητικό περιεχόμενο, καλοκαιρινές διακοπές και πολλά εγκωμιαστικά σχόλια για τις προσπάθειες του ΟΠΑΠ για την αναγέννηση των ιπποδρομιών στην Ελλάδα και τηv ανάκτηση της χαμένης τους δόξας.

Στα γκισέ η ιπποδρομιακή ορολογία κυριαρχούσε και το ενδιαφέρον περιστρεφόταν μεταξύ άλλων στο γκανιάν, το πλασέ και το φόρκαστ.

opap-horses-12
Στον τερματισμό του 70ου ελληνικού ντέρμπι

Ενδυματολογικά είναι γεγονός ότι μπορούσε κάποιος να δει τα πάντα. Από φόρμες, βερμούδες και αθλητικά παπούτσια μέχρι κουστούμια, φορέματα και γόβες.

Αν και ο ήλιος ήταν καυτός, έλειπαν τα καπέλα, τα οποία είναι σήμα κατατεθέν των ιπποδρομιών του Άσκοτ, στη Μεγάλη Βρετανία.

opap-horses-1

Στο 70ο ντέρμπι, εκτός από τα καθαρόαιμα άλογα ξεχώρισαν και τα πιτσιρίκια. Ως πιο ενθουσιώδεις θεατές εκτοξεύτηκαν από τα καθίσματά τους με το «μπαμ» της έναρξης και για περίπου δυόμιση λεπτά, όσο δηλαδή διήρκησε η κούρσα, φώναζαν για να εμψυχώσουν το «φαβορί» τους.

Το photo finish βρήκε όλο τον κόσμο όρθιο να ζητωκραυγάζει.

opap-horses-6

«Τώρα που το μάθαμε θα ξανάρθουμε», έλεγαν οι περισσότεροι χαμογελαστοί, καθώς αποζημιώθηκαν από το πλούσιο θέαμα, την  ατμόσφαιρα γιορτής, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και την ευγένεια των ανθρώπων του προσωπικού.

Η διοργάνωση, κατά κοινή ομολογία, ήταν άρτια αγωνιστικά και οργανωτικά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο Μαρκόπουλο, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μουσική, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, πόνι για τους μικρούς φίλους και μοναδικές εκπλήξεις.

opap-horses-3

Τη λήξη των ιπποδρομιών ακολούθησε ένα μεγάλο εορταστικό πάρτι με την  ορχήστρα του Σταύρου Ρωμανού, που δημιούργησε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα με αγαπημένους jazz και swing ήχους.

Το κορυφαίο ντέρμπι της χρονιάς σηματοδότησε την αλλαγή σελίδας και τη νέα εποχή που έχει ξεκινήσει το 2016 για τον ελληνικό ιππόδρομο.

opap-horses-5

Περισσότεροι από 2.000 θεατές παρευρέθηκαν στο Μαρκόπουλο, οι οποίοι παρακολούθησαν τις συνολικά οκτώ κούρσες και αποθέωσαν τον αναβάτη Μιχάλη Ξυνό, νικητή του Ντέρμπι, ιππεύοντας τον ίππο ΜΕΝΤΩΡ, με προπονητή τον Αλέκο Γιατρά.

Τη μεγάλη γιορτή των ιπποδρομιών τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής, ο οποίος αναγνώρισε την προσπάθεια που γίνεται στις ιπποδρομίες και βράβευσε τον ιδιοκτήτη του νικητή ίππου κ. Γιάννη Μυτιληναίο.

opap-horses-4
Kamil Ziegler πρόεδρος «Ιπποδρομίες» & πρόεδρος ΟΠΑΠ βραβεύει τον Αλέκο Γιατρά προπονητή του Ίππου ΜΕΝΤΩΡ

Ο πρόεδρος του «ΟΠΑΠ ΑΕ» και της «Ιπποδρομίες ΑΕ» κ. Καμίλ Ζίγκλερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διοργάνωση και την παρουσία του κόσμου και είπε χαρακτηριστικά: «Με έχει εντυπωσιάσει η προσέλευση του κόσμου, όλης της ιπποδρομιακής κοινότητας, καθώς και των νέων φιλίππων, που ήρθαν να απολαύσουν τους αγώνες και να υποστηρίξουν τις ελληνικές ιπποδρομίες».

opap-horses-10
Μιχάλης Ξυνός, ίππος ΜΕΝΤΩΡ, νικητής του 70ου ελληνικού ντέρμπι

«Προσπαθούμε συστηματικά, με σταθερά και σταδιακά βήματα για την αναγέννηση των ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Σήμερα, είμαι ευτυχής, γιατί βλέπω τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους εμπλεκόμενους για να δούμε πάλι τις ιπποδρομίες να ανακτούν τον τεράστιο σεβασμό και την αναγνώριση που είχαν στο παρελθόν. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αναβάτες, την «Φίλιππο Ένωση που μας στηρίζουν σε αυτή την προσπάθεια».

opap-horses-2

Ο διευθύνων σύμβουλος του «ΟΠΑΠ ΑΕ» κ. Ντέμιαν Κόουπ, επεσήμανε ότι: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι ήρθαν στο Μαρκόπουλο σήμερα για το 70ο ελληνικό ντέρμπι. Πρόκειται για το πρώτο μου ελληνικό ντέρμπι».

opap_horses_2
Μιχάλης Ξυνός, Damian Cope διευθύνων σύμβουλος ΟΠΑΠ

«Όσα είδα σήμερα μου θυμίζουν την ατμόσφαιρα και την εμπειρία από άλλες σημαντικές διεθνείς ιπποδρομιακές συγκεντρώσεις. Είμαι υπερήφανος που είμαι μέλος μιας εταιρείας που ξαναχτίζει το μέλλον των ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι το μέλλον είναι πολύ λαμπρό και μπορώ να εγγυηθώ τη δέσμευση του ΟΠΑΠ για τις ελληνικές ιπποδρομίες».

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ και πρώτος αντιπρόεδρος της «Ιπποδρομίες ΑΕ», κ. Σπύρος Φωκάς, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σχεδόν μετά από μια δεκαετία ήρθε ξανά πολύς κόσμος στον Ιππόδρομο Αθηνών, στο Μαρκόπουλο και μάλιστα με τόσο ενθουσιασμό. Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή για τις ελληνικές ιπποδρομίες και την ιπποδρομιακή κοινότητα».

opap_horses_3
Σπύρος Φωκάς, Kamil Ziegler Μιχάλης Ξυνός, Damian Cope, Οδυσσέας Χριστοφόρου

«Όταν ο ΟΠΑΠ ανέλαβε τον Ιππόδρομο θέσαμε ως στόχο την αναζωογόνηση και αναγέννηση των Ιπποδρομιών. Αυτό βλέπουμε όλοι εμείς εδώ σήμερα. Την αλλαγή σελίδας και την επιστροφή στις μεγάλες επιτυχίες στον ελληνικό ιππόδρομο».

Ο γενικός διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας του ΟΠΑΠ και δεύτερος αντιπρόεδρος της «Ιπποδρομίες ΑΕ», κ. Οδυσσέας Χριστοφόρου, τόνισε: «Έχω πει πολλές φορές ότι η προσπάθεια που γίνεται για να ανακτήσουν οι ελληνικές ιπποδρομίες την χαμένη τους αίγλη θα αποδώσει σύντομα καρπούς».

opap_horses_1
Αλέκος Γιατράς, Πέτρος Ζαφείρης, Μιχάλης Ξυνός, Γιώργος Βαρδινογιάννης

«Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτή την εορταστική ατμόσφαιρα που βλέπω σήμερα. Το γεγονός ότι πλήθος  φιλίππων, μεταξύ αυτών οικογένειες και παιδιά, σημαντικοί καλλιτέχνες, αθλητές, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, είναι σήμερα εδώ μαζί μας, με κάνει να πιστεύω ακράδαντα, ότι αυτό το συναρπαστικό άθλημα θα ζήσει μεγάλες στιγμές δόξας τα επόμενα χρόνια».