Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν οι περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων, Πυργίου της νήσου Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 03:30 τα ξημερώματα και φαίνεται να ξεκίνησε από την περιοχή της Ελάτας και του Λιθίου. Γρήγορα εξελίχθηκε σε πύρινο μέτωπο με διάφορες κατευθύνσεις, νέα προς νότια στα Μεστά και ένα αντίστοιχο προς Ολύμπους και Πυργί που βρίσκεται σε πλήρη ύφεση. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην πυρκαγιά στη Χίο επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο, 40 εθελοντές, 21 υδροφόρες, 2 χωματουργικά μηχανήματα και έξι ελικόπτερα.

Μάχη με τη φωτιά στα Μαστιχοχώρια

Σκληρή μάχη με τη μεγάλη φωτιά στα Μαστιχοχώρια στη νότια – νοτιοδυτική Χίο οι δίνουν επίγειες και εναέριες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις έχοντας καταφέρει να ελέγξουν τμήματα του μεγάλου πύρινου μετώπου στον άξονα βορράς – νότος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, που μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή. Σημειώνεται ότι κάηκαν καλλιέργειες μαστιχόδενδρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι.

Τεράστια καταστροφή για τα μαστιχόδεντρα από την πυρκαγιά

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, από τη μεγάλη σημερινή δασική πυρκαγιά. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%. Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση. fotiaxios2 fotiaxios3 fotiaxios4 fotiaxios5 fotiaxios6 fotiaxios15