«Επειδή η… καταστασιόν είναι tres απελπιστίκ» χιλιάδες Ελληνες καλούν αύριο, μέσω του Διαδικτύου, σε… θυρανοίξια: η μετατροπή των σπιτιών σε ναούς επιτρέπει την «παράκαμψη» του ειδικού τέλους ακινήτων. Το χιούμορ επιστρατεύεται για άλλη μια φορά ως αντίδοτο του σοκ που προκαλούν τα σκληρά οικονομικά μέτρα και ιδιαίτερα το πιο πρόσφατο χαράτσι που θα πληρωθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Πεδίο δράσης το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο facebook, αρκετά είναι τα γκρουπ που δημιουργήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τόσο για την έκτακτη εισφορά όσο και για το ειδικό τέλος ακινήτων στον λογαριασμό της ΔΕΗ. «Στην οδό “Απένταρου 18”, στον Δήμο “Απλήρωτου”, του Νομού “Ανεργίας” έφτασε ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φέρει αριθμό παροχής “Θα κόψουμε το ρεύμα”, με παραλήπτη τον… “Ελληνα Χρεοκοπημένο” και αποστολέα το “Μέγαρο Μαξίμου”. Το ποσό πληρωμής ανέρχεται σε “Εγκεφαλικό” και είναι πληρωτέο “ΤΩΡΑ”», γράφει ένας χιουμοριστικός λογαριασμός της ΔΕΗ που έχει αναρτηθεί στο Ιντερνετ τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Νέων», μέχρι αργά χθες το μεσημέρι, το γκρουπ «Δεν πληρώνουμε το ειδικό τέλος ακινήτων στο λογαριασμό της ΔΕΗ» αριθμούσε περισσότερα από 390 μέλη. Η φωτογραφία που έλαβε τα περισσότερα σχόλια δεν ήταν άλλη από αυτή που δείχνει μία πολυκατοικία έξι ορόφων, η οποία στην κορυφή της είχε… τρούλο! Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες θέλησαν να σχολιάσουν την απόφαση της κυβέρνησης να μη συμπεριλάβει τους ναούς και τις μονές στη λίστα των ακινήτων που θα επιβαρυνθούν με το ειδικό τέλος. «Από σήμερα το σπίτι μου μετονομάζεται σε Ιερό Ναό της Παναγίας (τους) της ρακετοπαίχτρας. Θυρανοίξια θα τελεστούν την ερχόμενη Κυριακή χοροστατούντος όποιου καταβάλει στο παρακείμενο παγκάρι μερικά μοβ και μπόλικα πράσινα», είναι το σχόλιο χρήστη στο facebook.

Το τελευταίο 24ωρο μία νέα ομάδα έκανε την εμφάνιση στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν πληρώνουμε τη ΔΕΗ και ας κόψουν το ρεύμα σε όλη την Ελλάδα». Κάποιοι, μάλιστα, πρότειναν ακόμη και λύσεις στην περίπτωση που κοπεί το ρεύμα: «Αρκεί να έχετε καλούς γείτονες. Ανθρώπους, δηλαδή, που να είναι πρόθυμοι να μοιραστούν», γράφει μέλος γκρουπ.

Παράλληλα, περίπου 16 γκρουπ έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα για την έκτακτη εισφορά. Μεταξύ αυτών, το «Δεν πληρώνουμε έκτακτη εισφορά», το οποίο είχε μέχρι αργά χθες το απόγευμα περισσότερους από 400 «φίλους», αλλά και η ομάδα «Εκτακτη εισφορά; Δεν νομίζω, Γιώργο».