Πέντε ποδηλάτες, εκατό χιλιόμετρα την ημέρα, μία διαδρομή κι ένας στόχος: η διάδοση των πάντα επίκαιρων -και μάλιστα στη σημερινή εποχή- ιδεών και αξιών του Ολυμπισμού. Αυτά είναι τα «συστατικά» μίας μοναδικής ποδηλατοπορείας που θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης από τη Θεσσαλονίκη, με τελικό προορισμό την Αρχαία Ολυμπία.

Πέντε λάτρεις του αθλητισμού και πρεσβευτές του πολιτισμού και της φιλίας μεταξύ των λαών, οι Τάσος Κυριακίδης, Πόλυς Πουμπουρής (παλιός Βαλκανιονίκης της ποδηλασίας με τα χρώματα της Κύπρου), Μιχάλης Θεοχάρους (προπονητής ποδοσφαίρου), Σάββας Σάββα (μουσικός, που έχει ασχοληθεί με τη δικοινοτική προσέγγιση στην Κύπρο) και Ιάκωβος Δημητρίου (αρχιτέκτονας) θα ανέβουν στα ποδήλατά τους και θα μεταφέρουν ως την Αρχαία Ολυμπία το μήνυμα της ειρήνης και της φιλίας, της αλληλεγγύης, της ομαδικότητας, αλλά και της ελπίδας, για έναν καλύτερο κόσμο για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

«Ο αθλητισμός φέρνει τον κόσμο κοντά κι εμείς, μέσω αυτής της προσπάθειας, θέλουμε να διαδώσουμε τις πανανθρώπινες ιδέες του Ολυμπισμού» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάσος Κυριακίδης, καθηγητής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο κι εμπνευστής της ποδηλατοπορείας, στην οποία βρήκε άξιους συμπαραστάτες και τα άλλα τέσσερα μέλη της ξεχωριστής αυτής παρέας.

Η ιδέα για ένα ταξίδι σαν αυτό, ξεκίνησε από μία συζήτηση το καλοκαίρι του 2013 κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του κ. Κυριακίδη στο Olympism For Humanity Praxis Summer Program και σήμερα παίρνει «σάρκα και οστά». Αρχικά, ο σχεδιασμός προέβλεπε ως αφετηρία την Κωνσταντινούπολη, με τον ίδιο τελικό προορισμό (το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας), αλλά τα τελευταία γεγονότα στη γειτονική χώρα τούς ώθησαν να αλλάξουν αφετηρία. Για το λόγο αυτό επελέγη ως σημείο εκκίνησης η Θεσσαλονίκη, μία πόλη πολυπολιτισμική, με αέρα κι αύρα από τα Βαλκάνια.

Οι πέντε ποδηλάτες, τους οποίους ένωσε η αγάπη για το ποδήλατο και τη ζωή, έδωσαν «ραντεβού» στη «Νύφη του Θερμαϊκού», απ’ όπου θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους, που περιλαμβάνει επτά ενδιάμεσους σταθμούς (μεταξύ αυτών η Λεπτοκαρυά, η Πάτρα, η Λαμία και το Γαλαξείδι). «Έχουμε έρθει σε επαφή με διάφορους ποδηλατικούς συλλόγους σε κάθε πόλη- σταθμό. Όποιος, μάλιστα, θέλει θα μπορεί να εντάσσεται στην ομάδα μας και να συνεχίσουμε όλοι μαζί το ταξίδι ως την Αρχαία Ολυμπία» σημειώνει ο κ. Κυριακίδης, ο οποίος «ανακάλυψε» την αγάπη του για την ποδηλασία μέσω της συμμετοχής του σ’ ένα μίνι- τρίαθλο σε κάποιο οινοποιείο της πολιτείας όπου ζει, στις ΗΠΑ.

Με τα ποδήλατά τους, σύμβολα ψυχικής δύναμης κι ελπίδας, οι πέντε ποδηλάτες δηλώνουν έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση αυτού του διαφορετικού ταξιδιού και, όπως λέει ο Τάσος Κυριακίδης, προετοιμάζονταν γι’ αυτό όλο τον χρόνο! «Έχουμε κατεβάσει μία εφαρμογή στα κινητά μας, απ’ όπου ο ένας παρακολουθούσε την προπόνηση του άλλου κι αυτό μας έδινε ακόμη ένα κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια», εξηγεί.

Όντας πρεσβευτές της Συμμαχίας του Ολυμπισμού για την Ανθρωπότητα (Olympism for Humanity Alliance), μίας πρωτοβουλίας που, όπως εξηγεί ο κ. Κυριακίδης, εμπνεύστηκε και υλοποίησε πριν από περίπου μία δεκαετία ο Αλέξης Λύρας, οι πέντε ποδηλάτες έχουν διττό στόχο: αφενός μεν να μεταφέρουν τα πανανθρώπινα μηνύματα του Ολυμπισμού, της ειρήνης, του ανθρωπισμού και του αθλητισμού μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της συλλογικότητας, καθώς επίσης και της σωστής και υγιούς διαχείρισης της γνώσης, της εκπαίδευσης και της μετάδοσης αυτών των ιδεών. Αφετέρου, δε, να προσπαθήσουν να εδραιώσουν μία πλατφόρμα οικονομικής ενίσχυσης (crowdfunding) και να δώσουν το καλό παράδειγμα, ώστε να ακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και άλλοι οργανισμοί.

Στόχος επίσης της ομάδας είναι να υποστηρίξει άτομα και τοπικούς φορείς ούτως ώστε να δραστηριοποιηθούν στις κοινότητες τους, με στόχο την άμβλυνση διαφόρων αρνητικών κοινωνικών φαινομένων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, μέσω της συλλογικής προσπάθειας του πνεύματος που προωθεί η «Συμμαχία Ολυμπισμού για την Ανθρωπότητα» (Ο4H).