Έργα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ για την διασφάλιση της επάρκειας νερού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, θα πραγματοποιηθούν στα νησιά στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Νοτίου Αιγαίου με την χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ήδη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος απηύθυνε δύο προσκλήσεις για την υποβολή στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», προτάσεων για δράσεις ορθολογικής και αποδοτικής διαχείρισης πόσιμου ύδατος στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι δράσεις των δύο προσκλήσεων αφορούν σε έργα συλλογής, διανομής, επεξεργασίας και διαχείρισης πόσιμου νερού, όπως: κατασκευή νέων και επέκταση υφισταμένων δικτύων ύδρευσης, αντικατάσταση παλαιών δικτύων για την μείωση των απωλειών ύδατος και για την βελτίωση της ποιότητας του νερού, κατασκευή αγωγών μεταφοράς και δεξαμενών αποθήκευσης νερού, κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης και διύλισης για την μετατροπή του θαλασσινού ή του υφάλμυρου νερού σε πόσιμο, ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου διαρροών και παρακολούθησης της ποσότητας και της ποιότητας των υδάτων.

Η πρώτη πρόσκληση που αφορά τα μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, απευθύνεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στους δήμους Άνδρου, Θήρας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Λέρου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Ρόδου, Σύρου – Ερμούπολης και Τήνου και στις δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Θήρας, Καλύμνου, Κω, Μυκόνου, Πάρου, Ρόδου και Σύρου.

Η δεύτερη πρόσκληση που αφορά τα μικρότερα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, απευθύνεται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στους δήμους Αγαθονησίου, Αμοργού, Ανάφης, Αντιπάρου, Αστυπάλαιας, Θήρας (για Θηρασιά), Ίου, Κάσου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Λειψών, Μεγίστης, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων (για Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσα), Καλύμνου (για Ψέριμο και Τέλενδο), Νισύρου, Πάτμου, Σερίφου, Σικίνου, Σίφνου, Σύμης, Τήλου, Φολεγάνδρου και Χάλκης και στις δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Θήρας και Καλύμνου.

Οι δράσεις των παραπάνω προσκλήσεων θα ενταχθούν στον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» και «Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής» αντίστοιχα, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» και θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.