Ο δήμος Ηρακλείου γίνεται ο 20ος δήμος της Ελλάδας, που ανακηρύχθηκε «TTIP FREE ZONE», με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του. Η  απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, μετά από την πρόταση της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου – μέλος του Ελληνικού Δικτύου Ενάντια στις Διατλαντικές Συμφωνίες Εμπορίου TTIP-CETA.

Ο δήμος Ηρακλείου, λοιπόν, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου:

– Ανακηρύσσεται «Ελεύθερη Ζώνη από τις συμφωνίες TTIP-CETA» λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην κοινωνική ευημερία των πολιτών, μικρών και μεσαίων οικονομικών εισοδημάτων και σε πολλούς τομείς που αφορούν στην υγεία των πολιτών, στο φυσικό περιβάλλον, στην οικονομική ανάπτυξη και προαγωγή του τόπου, στα θεμελιωμένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων.

– Δηλώνει τη συμμετοχή στα εθνικά και στα διεθνή δίκτυα τοπικών αυτοδιοικήσεων.

– Υποστηρίζει το θέμα στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης ΠΕΔ και ΚΕΔΕ.

– Αναλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Σύμφωνα με την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, στην Ελλάδα, ο δήμος Αιγάλεω, ο δήμος Κέρκυρας, ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ήταν οι πρώτοι που ανακηρύχτηκαν ως ελεύθερες ζώνες, με αποφάσεις των συμβουλίων τους.

Ο δήμος Ηρακλείου είναι ο 20ος φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα που ανακηρύχτηκε «Ελεύθερη Ζώνη από τις συμφωνίες TTIP-CETA», μέλος του Ελληνικού Δικτύου ενάντια στις Διατλαντικές Συμφωνίες Εμπορίου TTIP-CETA.