Να μεριμνήσουν για την έγκαιρη έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή των εκπροσώπων των υπαλλήλων στα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ) και στα υπηρεσιακά συμβούλια των Περιφερειών ζητεί από τις Περιφέρειες το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Τα ΣΕΠ είναι αρμόδια για την επιλογή προϊσταμένων Διευθύνσεων στις περιφέρειες και στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ, ενώ τα υπηρεσιακά συμβούλια σχετίζονται με την επιλογή προϊσταμένων τμημάτων και αυτοτελών γραφείων και για την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων της περιφέρειας, ενώ λειτουργούν και ως πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο για τους υπαλλήλους. Αμφότερα είναι πενταμελή, εκ των οποίων τα δύο μέλη εκπροσωπούν το προσωπικό, το οποίο τα εκλέγει ανά διετία.

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας καλεί τους περιφερειάρχες και τις αρμόδιες διευθύνσεις να προχωρήσουν τις διαδικασίες εκλογής νέων αιρετών μελών στα εν λόγω συμβούλια για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2017 έως 31 Δεκεμβρίου 2018, καθώς η θητεία τους λήγει στο τέλος του 2016.

Έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των πινάκων με τους εκλογείς, στους οποίους -όπως διευκρινίζει η εγκύκλιος- συγκαταλέγονται και οι υπάλληλοι που τελούν σε διαθεσιμότητα ή αργία, καθώς δεν έχουν αποβάλει την υπαλληλική τους ιδιότητα. Αντίθετα δεν έχουν δικαίωμα στο εκλέγεσθαι, δεδομένου ότι η εκτέλεση των καθηκόντων των αιρετών μελών υπηρεσιακών συμβουλίων αποτελεί εκπλήρωση υπηρεσιακού καθήκοντος, από το οποίο απέχουν οι εν λόγω υπάλληλοι.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες εκλογές θα διεξαχθούν και για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια των δήμων.