Η Τουρκία ανεβάζει περαιτέρω τον πυρετό στην ανατολική Μεσόγειο, στήνοντας ένα επικίνδυνο σκηνικό έντασης, αντιδρώντας και απειλώντας ενόψει των δρομολογημένων εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου, με τη συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου, στις ΑΟΖ των δύο χωρών.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι αν αρχίσουν οι γεωτρήσεις θα στείλει στην περιοχή πολεμικά πλοία. Στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν είναι να εκφοβίσει την αμερικανική και την ισραηλινή εταιρία που έχουν αναλάβει να κάνουν τις γεωτρήσεις, ώστε αυτές να μην προχωρήσουν στην επένδυση, λόγω του ρίσκου που εμπεριέχει.

Η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, θέτοντας επί χάρτου και ένα σενάριο τεχνητής μεταφοράς έντασης, εκ μέρους της Άγκυρας, στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου. Όπως αναφέρει σήμερα η «Καθημερινή», η Ελλάδα δεν προτίθεται να εμπλακεί άμεσα, εάν, όμως υπάρξουν κινήσεις «εξ’ αντανακλάσεως» στο Κατελλόριζο, που θα εκληφθούν ως απειλητική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας και θα ανατρέψουν το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τότε θα στείλει και αυτή δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ διαμηνύει ότι «δεν παίζει και πως είναι έτοιμο να απαντήσει σε κάθε τουρκική πρόκληση».
Ανησυχία υπάρχει και στις ΗΠΑ. Αίσθηση, πάντως, προκαλεί δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφορικά με την Κύπρο ότι «οι πηγές ενέργειας πρέπει να μοιραστούν ισότιμα».