Στη Ροδόπη τα μελίσσια βόσκουν στον ατίθασο όγκο του Παπικίου όρους και το Πευκοδάσος της Νυμφαίας και παράγουν θρεπτικό και ιδιαίτερα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία πευκόμελο. Εξαιρετικό είναι και το ανθόμελο της περιοχής, ένα μοναδικό μπουκέτο αρωμάτων ανθέων και βοτάνων από τα πολύχρωμα λιβάδια της θρακικής γης.

Το μέλι, αλλά και τα υπόλοιπα αγνά προϊόντα της κυψέλης (γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη) θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επισκεφθούν το 2ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων της Μέλισσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού του νομού Ροδόπης. Το φεστιβάλ ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, στην πλατεία Ειρήνης, στην Κομοτηνή.

Η περιοχή της Ροδόπης παράγει περίπου 200 τόνους μέλι το χρόνο, δήλωσε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού, Δημήτρης Ζάχος. Όπως ανέφερε, το μέλι διατίθεται σε σούπερ μάρκετ της περιοχής, απευθείας από τους μελισσοκόμους και στο χονδρεμπόριο.

Ζήτησε την οικονομική συνδρομή της Πολιτείας και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για να βρει διέξοδο το μέλι της Ροδόπης και σε αγορές του εξωτερικού. Τόνισε ότι ο συνεταιρισμός έχει κάνει επαφές για την προώθηση του προϊόντος σε Δανία, Ρωσία, Ουγγαρία, Σαουδική Αραβία, αλλά τόνισε ότι χρειάζονται κονδύλια για τη διαφήμιση και την παρουσίαση του μελιού σε εκθέσεις τροφίμων του εξωτερικού.

Ο κ. Ζάχος επισήμανε την ανάγκη να θεσπιστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νόμος που θα κάνει υποχρεωτική την αναγραφή στην ετικέτα των συστατικών του μελιού. Όπως εξήγησε, υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ συσκευασίες που, αντίθετα με ότι «διαφημίζουν» δεν περιέχουν ούτε σταγόνα αγνού μελιού από μέλισσα, αλλά μόνο με γλυκαντικές ουσίες.

Κατά τη σημερινή πρώτη μέρα του φεστιβάλ, οι επισκέπτες δοκίμασαν λουκουμάδες με μέλι και απόλαυσαν την παράσταση του καραγκιοζοπαίχτη, Γιάννη Βουλτσίδη. Τις επόμενες μέρες, προσφέρονται, πέρα από τα προϊόντα της μέλισσας, γιαούρτι, ψωμί, ρακόμελο. Επίσης, θα παρουσιαστούν προϊόντα ομορφιάς με βάση την πρόπολη, το μέλι και το κερί. Η λέκτορας του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, Χρύσα Τανανάκη θα δώσει διάλεξη για την διατροφική αξία των προϊόντων της κυψέλης. Συναυλία θα δώσει το συγκρότημα «Χάρης και Χάρης», ενώ συγκροτήματα της περιοχής θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.