Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ζητώντας γραπτές διασφαλίσεις για τις εργασιακές τους σχέσεις ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας με την οποία τονίζει ότι θα καταβάλει πρόσθετη προσπάθεια για νομική θωράκιση των γενικών και ειδικών ρυθμίσεων του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ανοίγει μια μικρή χαραμάδα για προοπτική προσέγγισης.

Οι δύο συνδικαλιστικές ενώσεις καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία που θα προσδιορίζει με σαφήνεια, ασφαλή και σταθερή εργασία με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις.

Σήμερα και αύριο στο λιμάνι του Πειραιά θα βρίσκεται η ομάδα εργασίας του IDC (Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών) προκειμένου να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Η απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια διανύει τη 19η ημέρα και οι φορτοεκφορτώσεις των αποσκευών των επιβατών εξυπηρετούνται και σήμερα στον Πειραιά από τα πληρώματα και το προσωπικό των εταιρειών κρουαζιέρας.

Σήμερα θα καταπλεύσουν δύο κρουαζιερόπλοια σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΛΠ ενώ αύριο τρία. Σε πολλές περιπτώσεις, όπου επιβάτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, μεταφέρουν μόνοι τους τις βαλίτσες προς τους τερματικούς σταθμούς ενώ στα ταξί αλλά και στα τουριστικά λεωφορεία επιτρέπεται η είσοδος κοντά στα κρουαζιερόπλοια προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επιβάτες.

«Υπάρχει μια μικρή ταλαιπωρία για τους επιβάτες, αλλά δεν ξέρουμε πως θα το εκλάβουν οι εταιρείες του κλάδου» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών και Κρουαζιερόπλοιων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες. Πρόσθεσε επίσης ότι η «η ζημιά είναι ακόμα μικρή αλλά από εδώ και πέρα πολλαπλασιάζεται όχι μόνο για τη σεζόν αλλά και για τα μελλοντικά έτη για το θαλάσσιο τουρισμό».