Διεύρυνση της λίστας των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ)- μη αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ-, διάθεση με σαφείς και ευνόητες πληροφορίες για τη σωστή και ασφαλή χρήση τους και άρση γραφειοκρατικών και άλλων αντικινήτρων, ώστε να διευκολυνθούν επενδύσεις και ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας, προτείνει, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), καταθέτοντας το «Μανιφέστο για τη στρατηγική ανάπτυξης στη νέα εποχή της Αυτοφροντίδας».

«Η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας (self care) συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΥΣΥΦΑ και η Αυτοθεραπεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ Βασίλειος Σερέτης.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η διεύρυνση της λίστας ΜΥΣΥΦΑ κατά 5%, με μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ΜΥΣΥΦΑ, συμβάλλει στην ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 160 εκατ. ευρώ. Όπως είπαν οι εκπρόσωποι του ΕΦΕΧ, παρόμοιες ευρωπαϊκές, αλλά και παγκόσμιες μελέτες καταδεικνύουν ότι για κάθε 1 (ένα) ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα/Αυτοθεραπεία, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 6 ευρώ.

«Η Αυτοφροντίδα θα μπορούσε δυνητικά να διασώσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εξοικονομώντας άνω των 16 δισ. ευρώ μέσα από μια μικρή στροφή προς την Αυτοθεραπεία, που αποτελεί μέρος της Αυτοφροντίδας», υπογράμμισε ο κ. Σερέτης.

Όπως αναφέρεται στο «Μανιφέστο», η Αυτοφροντίδα είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουν οι πολίτες για να βελτιώσουν την υγεία τους και γενικότερα την καλή ζωή τους, να προλάβουν ή να μειώσουν την πιθανότητα κάποιου προβλήματος υγείας και να βοηθήσουν την ανάρρωσή τους μετά από κάποια ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση. Άποψη της αυτοφροντίδας είναι η αυτοθεραπεία, η χρήση ΜΥΣΥΦΑ από πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ήπια προβλήματα υγείας, χωρίς να καταφύγουν απαραίτητα στο σύστημα υγείας, κερδίζοντας «χρόνο και χρήμα» και συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης της κοινωνικής ασφάλισης.