Στη δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού στο όνομα του μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου λόγω οφειλής του «Κατσακούλειου Ορφανοτροφείου Θηλέων Μυτιλήνης» στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου είναι πρόεδρος ο μητροπολίτης, προχώρησε σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκράτης» στη Μυτιλήνη το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΕ).

Το γεγονός της δέσμευσης ποσού 30.000 ευρώ προκάλεσε σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του Εκκλησιαστικού Οργανισμού των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων της Μυτιλήνης (ΦΚΜ) στα οποία υπάγεται το Ορφανοτροφείο και στα οποία ανήκαν τα χρήματα.

Η κατάσχεση εις χείρας τρίτων, από το λογαριασμό του και προέδρου του ΔΣ των ΦΚΜ, έγινε λόγω οφειλής ύψους 19.000 ευρώ του ορφανοτροφείου στο ΙΚΑ, η οποία προέκυψε μετά από έλεγχο σε βάθος δεκαετίας, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Τα στελέχη του ιδρύματος δεν πρόλαβαν ή αμέλησαν να προχωρήσουν σε διακανονισμό της οφειλής οπότε και το ΚΕΑΕ με συνοπτικές διαδικασίες κατέσχεσε τον εν λόγω λογαριασμό ως ελεγκτικός μηχανισμός.

Ας σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια η διαδικασία αυτή γινόταν χειρόγραφα από το ΙΚΑ της Μυτιλήνης, κι έτσι υπήρχε πάντα περιθώριο ενημέρωσης των οφειλετών, καθώς και περιθώριο συνεννόησης μεταξύ του Ασφαλιστικού Ταμείου και του οφειλέτη. Πλέον όμως όλες αυτές οι διαδικασίες πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά από σύστημα που ελέγχεται από την Αθήνα κι έτσι δεν υπάρχει το περιθώριο αντίδρασης.

Ας σημειωθεί επίσης ότι, όπως λέχθηκε στις περιπτώσεις αυτές, είθισται η Εφορία ή το Ασφαλιστικό Ταμείο να δεσμεύει το ποσό που της οφείλεται και να επιστρέφει πολύ σύντομα τα υπόλοιπα χρήματα στο λογαριασμό του οφειλέτη. Κάτι τέτοιο δυστυχώς, δεν συνέβη με την περίπτωση των ΦΚΜ. Όχι μόνο δεσμεύτηκε ο λογαριασμός των 30.000 ευρώ του μητροπολίτη, αλλά υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην απελευθέρωση των υπολοίπων χρημάτων, πέραν των οφειλομένων.

Μάλιστα, και σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκράτης» το οποίο και επιβεβαιώθηκε σήμερα, ο υπεύθυνος του ΚΕΑΕ της Μυτιλήνης και διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Μαΐστρος Κλαδογένης, προσπαθούσε επί αρκετές ημέρες να απελευθερώσει το λογαριασμό. Εντούτοις το ηλεκτρονικό σύστημα δεν του το επέτρεπε. Επειδή ήδη είχαν περάσει 15 ημέρες από την ημέρα που έγινε η κατάσχεση και ο λογαριασμός παρέμενε δεσμευμένος, ο κ. Κλαδογένης αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με τις κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα, να εξηγήσει ότι πρόκειται για λογαριασμό υψίστης σημασίας και να πιέσει για την αποδέσμευσή του.

Τελικά από χθες επεστράφη στο λογαριασμό του μητροπολίτη το ποσό των 11.000 ευρώ, αφού προηγουμένως παρακρατήθηκαν 19.000 ευρώ που ήταν η συνολική οφειλή του Ορφανοτροφείου.