Εγκαινιάστηκε το Σάββατο το απόγευμα το 35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιείται στην παραλία του Λευκού Πύργου.

Φέτος, το Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «ΚΣΤ΄ Πνευματικός Μάιος», η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης που είναι αφιερωμένος στον Ποιητή Γιώργο Βαφόπουλο , 20 χρόνια από το θάνατό του ενώ το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο « 2016:Επετειακό Έτος Αριστοτέλη /Αριστοτέλης 2400 Χρόνια ».Στα εκθετήριά του, φιλοξενούνται πάνω από 150 εκδοτικοί Οίκοι όλης της χώρας, παρουσιάζοντας πάνω από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή.Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας, η βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου κ.ά. .

Χαιρετισμός υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη

Η έκθεση βιβλίου έχει καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς της πόλης, ο οποίος αναδεικνύει τον σπουδαίο πολιτιστικό ρόλο της, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά ότι στην πόλη µας, τη Θεσσαλονίκη, οι τέχνες, το θέατρο, η μουσική, ο λόγος, τα εικαστικά, η ποίηση και η έρευνα, βρίσκουν πάντοτε γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν.

Ένα γνωστό και αγαπημένο σύνθημα της εποχής μας λέει «Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο». Και ένα άλλο ισχυρίζεται πως «Με ένα βιβλίο πετάω». Τα ίδια συνθήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την εφημερίδα και για το περιοδικό.

Πράγματι με το γραπτό λόγο ανοίγουμε ένα παράθυρο, βλέπουμε τι συμβαίνει μέσα μας και έξω από εμάς και μπορούμε να «πετάξουμε» σε άλλους κόσμους, σε άλλες ιδέες.

Βέβαια, η τεράστια σήμερα παραγωγή, καθιστά εξ’ ορισμού δύσκολη την επιλογή όχι μόνο ενός βιβλίου, αλλά και μιας συγκεκριμένης πνευματικής και πολιτιστικής τάσης ανάμεσα στις πάρα πολλές, που εμφανίζονται στην ελληνική αλλά και παγκόσμια διανόηση.

Αυτή η δυσκολία ωστόσο χαρακτηρίζει μια κοινωνία που θέλει να είναι πλουραλιστική και πάντοτε ανοιχτή σε γόνιμους διαλόγους, πολύ περισσότερο σήμερα με τη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται στους ευρύτερους κύκλους της παγκόσμιας διανόησης.

Εύχομαι καλή επιτυχία και στο φετινό εγχείρημα του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, εκφράζοντας παράλληλα τη σταθερή θέση μας ότι η πολιτεία πρέπει να στηρίζει κάθε θεσμό και πρωτοβουλία που προάγει τον πολιτισμό και την πνευματική άνθιση.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουνίου.