Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται στην εθελοντική οργάνωση της Μυτιλήνης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Τα Βραβεία του Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 και απονέμονται κατ’ έτος ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα στους ακόλουθους τομείς:

  • Δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών· ή στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.
  • Καθημερινές δραστηριότητες που εκφράζουν συγκεκριμένα τις αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φέτος, το βραβείο απονεμήθηκε σε 50 φορείς και προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η απόφαση της Επιτροπής για την εθελοντική οργάνωση της Μυτιλήνης, ήταν ομόφωνη.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Στρατής Πόθας σημείωσε: «Αποδεχόμαστε την τιμητική διάκριση, η οποία έρχεται μετά από 19 σχεδόν χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας μας και δράσης σε κοινωνικούς τομείς, όπως η καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, η υποστήριξη υλική και ηθική προσφύγων και μεταναστών και η εν γένει προώθηση του ανθρωπισμού, κόντρα στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό απ’ όπου κι αν εκπορεύονται. Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε καθένα ξεχωριστά απ’ τα μέλη μας, που όλα αυτά τα χρόνια, έχουν να επιδείξουν μια υποδειγματική συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ τους, αναδεικνύοντας την κοινή προσπάθεια για το αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από επί μέρους διαφορές στο κοινωνικό τους γίγνεσθαι».

Η επίσημη απονομή των βραβείων θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο.