Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), δορυφόρους, αεροφωτογραφίες και ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των κτιρίων σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την εφαρμογή του νέου νόμου για τα αυθαίρετα. Στόχος είναι να εμποδιστεί η επέκταση της αυθαίρετης δόμησης και να εντοπιστούν όσοι ιδιοκτήτες δεν θα έχουν έως τότε τακτοποιήσει τις αυθαίρετες κατασκευές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», από το υπουργείο εξηγούν ότι πλέον δεν θα υπάρχουν οριζόντια πρόστιμα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και οι ιδιοκτήτες θα κληθούν πριν από την εφαρμογή του νέου νόμου να δηλώσουν όλα τα στοιχεία του κτιρίου τους (ενεργοποιώντας το μέτρο της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων), καταβάλλοντας ένα μικρό ποσό που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το ύψος του.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν το κάνουν και οι παραβάσεις διαπιστωθούν αργότερα από τη διασταύρωση των στοιχείων, τότε, σε σχέση με αυτούς που το έκαναν, θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση στην καταβολή των προστίμων.

«Με τον νέο νόμο εστιάζουμε στην πρόληψη. Κύριο μέλημά μας είναι να αποτυπώσουμε ποιες αυθαίρετες κατασκευές υπάρχουν πριν από τον Ιούλιο του 2011 αφού δεν έχουμε συνολική εικόνα της κατάστασης», δηλώνει στην εφημερίδα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. «Η δήλωση των στοιχείων δεν είναι υπόσχεση νομιμοποίησης, αλλά ένταξη σε μια διαδικασία νομιμοποίησης».