Πρόσκληση προς τους δήμους για την υποβολή προτάσεων που αφορούν τις δομές των αστέγων υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Η πρόσκληση, αφορά στην επιχορήγηση δομών όπως τα «Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων» και τα «υπνωτήρια», με 2.550.000 ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, για τρία χρόνια. Σε κάθε Δήμο μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο μία δομή ανά είδος.

Σημειώνεται ότι τα «Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων» είναι ανοικτές δομές άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών τους αναγκών. Παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.

Τα «υπνωτήρια» είναι δομές άμεσης φιλοξενίας που λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτουν επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Παρέχουν υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης.

Η χρηματοδότηση των δομών αστέγων γίνεται από τον Άξονα Προτεραιότητας 9Β του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορά στην «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

«Ωφελούμενοι των προκηρυσσόμενων πράξεων είναι οι άστεγοι και υπολογίζουμε πως οι δομές που θα χρηματοδοτηθούν υποστηρίζουν περίπου 420 συμπολίτες μας που είναι σε απόλυτη ένδεια», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.